Podijelite post

aktivna ili? pasivna terapija

Razlika između aktivne i pasivne terapije

Aktivna terapija bi bila svaka vrsta terapije u kojoj pacijent samostalno izvodi pokret te putem istoga terapeut pokušava unaprijediti stanje pacijenta povećanjem opsega pokreta, snage mišića te funkcije samog pacijenta. 

Pasivna terapija je svaka vrsta terapije u kojoj pacijent NE izvodi samostalno pokret odnosno vježbu već fizioterapeut izvodi određenu pasivnu tehniku na samom pacijentu s ciljem unaprjeđenja stanja pacijenta.  

Aktivna ili pasivna terapija
Aktivna terapija

Prednosti aktivne terapije

Pokret je jedna od najbitnijih funkcija čovjeka koji nam omogućava da se brzo i efektivno krećemo u prostoru te da savladavamo prepreke u istome. 

S obzirom na samu činjenicu koju smo prethodno naveli mislimo da ne moramo naglašavati važnost tog pokreta odnosno važnost tjelovježbe u svakodnevnom životu čovjeka odnosno pacijenta. 

Svaki program fizikalne terapije trebao bi OBAVEZNO uključivati neki od oblika aktivne terapije s obzirom na to da bez istoga neće biti ni dugoročnog napretka i rješenja problema kod pacijenta. 

Primjeri aktivne terapije:

 • Vježbe opsega pokreta 
 • Vježbe snage 
 • Proprioceptivni trening 
 • Restauracija pokreta 
 • Neurološki trening 
 
Prednosti aktivne terapije:
 • Povećanje mobilnosti
 • Povećanje snage 
 • Uspostavljanje normalne funkcije
 • Povećanje samostalnosti pacijenta

Prednosti pasivne terapije

Pasivna terapija je jedan od najstarijih oblika medicine koja se koristi još od doba Hipokrata. 

Pasivna terapija nam primarno služi za brzo i efektivno smanjenje boli i povećanje funkcije kod pacijenta kako bi istog što prije uspjeli dovesti u program aktivne terapije. 

Primjeri pasivne terapije:

 
Prednosti pasivne terapije:
 • Brzo smanjenje boli 
 • Povećanje opsega pokreta 
 • Uspostavljanje normalne funkcije
 • Pružanje dodatne sigurnosti pacijentu 
 
Gerijatrijska fizioterapija
Zaključak

Aktivna ILI? pasivna terapija

Zašto smo stavili upitnik pored ili? 

Posljednjih par godina nažalost postoji razdor između ekstremnijih skupina u fizikalnoj terapiji i medicini kod kojih s jedne strane se zagovara isključivo aktivna terapija dok s druge strane se zagovara isključivo pasivna terapija. 

Ovaj pristup je nažalost kompletno pogrešan! 

Krajnji cilj svakog programa rehabilitacije je pacijenta dovesti u stanje u kojem se nalazio prije same ozljede odnosno deficita. Kako bi došli do navedenog cilja potrebno je koristiti i kombinirati sve moguće alate da to učinimo što je prije i dugoročnije moguće. 

Isključivanjem jednog ili drugog oblika terapije taj proces možemo samo usporiti, a ne ga unaprijediti kao što ekstremne skupine misle. 

Pasivna i aktivna terapija se savršeno nadopunjuju samo je potrebna kvalitetna dijagnostika odnosno kvalitetan kliničar kako bi napravio optimalnu kombinaciju terapije za pojedinog pacijenta. 

Zaključak:

Savjetovali bi svim kolegama da ostavimo polemike ovakve vrste iza nas i da radimo na poboljšanju stanja naših pacijenata zajedničkim snagama!  

Pogledajte isječak našeg predavanja s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu na temu Aktivne i pasivne terapije. 

Također podijelite ovaj post s kolegama i kolegicama kako bi svi učili jedni od drugih i prestali s nepotrebnim predrasudama.

Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling edukacijama za fizioterapeute.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali rehabilitacijski stručnjak kakav ste oduvijek željeli biti!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu