DIJAGNOZE

Postoji preko 150 vrsta glavobolja i često ih je vrlo teško diferencirati. Različite vrste glavobolja imaju različite simptome, događaju se iz različitih razloga te su im potrebni različiti tretmani.

Neke od najčešćih vrsta glavobolja su: 

 • Tenzijske glavobolje – više o njima ćemo govoriti u sljedećem odlomku
 • Migrene – najčešće se opisuju kao lupajuća, pulsirajuća bol na jednoj strani glave. Mogu trajati od 4 sata do 3 dana i obično se javljaju 1 do 4 puta mjesečno. Osim boli, javljaju se i drugi simptomi kao što su osjetljivost na svijetlo, zvukove i mirise, mučnina i povraćanje, gubitak apetita te bol u trbuhu.
 • Cluster glavobolja – ovo su najintenzivnije vrste glavobolja kod kojih se javlja intenzivno peckanje ili probadajuća bol oko jednog oka. Bol može biti toliko jaka da većina ljudi s cluster glavoboljama ne može sjediti mirno u mjestu dok glavobolje traju. Također često bude pacijenta iz sna. Obično se javljaju u skupinama 1 do 3 puta dnevno tijekom razdoblja od 2 tjedna do 3 mjeseca. 
 • Sinusna glavobolja – kod sinusnih glavobolja osjećat će te duboku i stalnu bol u jagodicama, na području čela i na vrhu nosa. Događaju se usporedno s upalama sinusa. Bol obično dolazi sa simptomima poput curenja nosa, punoće u ušima, vrućice i otečenog lica. 
 • Posttraumatske glavobolje – obično počinju 2 do 3 dana nakon ozljede glave, a simptomi su im tupa bol koja se s vremena na vrijeme pogorša, vrtoglavica, smušenost, problemi s koncentracijom, problemi s pamćenjem, izrazit umor i razdražljivost. Ove vrste glavobolja mogu trajati čak i do nekoliko mjeseci.

Išijas odnosno lumboishijalgija je upala ishijadičnog živca (najduljeg živca u ljudskom tijelu) koja se događa kao posljedica kompresije samoga živca. Bol kod išijasa se obično širi od područja lumbalne kralježnice prema glutealnoj muskulaturi, duž stražnje strane natkoljenice i potkoljenice te prema stopalu. Također vrlo česta pojava su trnci u nogama. 


Do išijasa može doći iz više razloga a neki od najčešćih su:

 • protruzija diska (discus hernija)
 • koštane nepravilnosti (osteofiti, spondilolisteza)
 • suženje spinalnog kanala (spinalna stenoza)
 • kompresija živca hipertoničnim mišićem (piriformis sindrom / “lažni išijas”)

Cervikobrahijalni sindrom je skupina simptoma koji se prikazuju kao bol u vratu i trnci u rukama. Uzrokovan je kompresijom brahijalnog pleksusa (skupine) živaca koji izlaze iz vratne kralježnice, šire se prema ramenu, duž ruke i završavaju u šaci. 

Najčešće se javlja kod pacijenata sa sjedilačkim vrstama poslova zbog dugotrajno nepovoljnog položaja vrata tijekom radnoga dana. IT stručnjaci, administratori, ekonomisti, pravnici, menadžeri su neka od najčešćih zanimanja kod kojih se ovaj sindrom učestalo javlja. 

Uzroci cervikobrahijalnog sindroma mogu biti:

 • protruzija diska u vratnoj kralježnici
 • degenerativne promjene vratne kralježnice
 • trzajna ozljeda vratne kralježnice
 • kriva adaptacija posture (držanja tijela)

Smrznuto rame ili adhezivni kapsulitis je stanje koje zahvaća rameni zglob i manifestira se kao bol u ramenu i ukočenost unutar samoga zgloba koja može trajati čak 1 do 3 godine! Kod sindroma smrznutog ramena dolazi do zadebljanja i oteknuća zglobne kapsule što izaziva znatnu bol i izrazito smanjuje opseg pokreta u samome zglobu. S obzirom da je zglob ramena najpokretniji zglob u ljudskome tijelu zadebljanje njegove kapsule isto tako će izazvati i ozbiljan deficit u funkcioniranju kompletne ruke. Manjak funkcije ruke će izazvati veliki problem u svakodnevnom funkcioniranju pacijenta na poslu i ostalim svakodnevnim obavezama i aktivnostima. 

 

Postoje 3 faze kod sindroma smrznutog ramena: 

 1. Faza “smrzavanja” – faza u kojoj se razvija izrazita bol u ramenu prilikom pokreta koja se sa vremenom pogoršava i po noći je jača, prva faza može trajati 6 do 9 mjeseci
 2. Faza smrznutog ramena – bol se smanjuje no pokret u ramenu postaje sve manji, dolazi do nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti, ova faza može trajati 4 do 12 mjeseci
 3. Faza “odmrzavanja” – pokret u ramenu se vraća u normalan opseg i bol se znatno smanjuje, zadnja faza može trajati 6 mjeseci do godinu dana

Teniski lakat odnosno lateralni epikondilitis je jedan od najčešćih sindroma prenaprezanja kojeg karakterizira bol i osjetljivost u području vanjske strane lakta. Događa se kao odgovor na preveliku aktivnost mišića ekstenzora podlaktice koji se preopterećuju i stvara se upala u tetivama navedenih mišića. 

Naziv je dobio prema tome što se često pojavljuje kod tenisača zbog specifičnih pokreta i opterećenja na ekstenzore podlatkice prilikom držanja reketa i igranja tenisa. 

No igranje tenisa je uzročnik teniskog lakta samo u 5% slučajeva, u ostalih 95% slučajeva su to druge specifične repetitivne aktivnosti i zanimanja. Najčešće profesije kod kojih se teniski lakat javlja su šumari, slikari, automehaničari, vodoinstalateri, keramičari, kuhari, zidari, radnici u tvornici, postolari, kirurzi, stomatolozi.

Skakačko koljeno ili patelarna tendinoza je sindrom prenaprezanja kod kojeg dolazi do boli i osjetljivosti u području hvatišta tetive mišića kvadricepsa. Tetiva kvadricepsa prelazi preko samoga koljena i bol se uobičajeno manifestira u koljenu. 

Kao i kod teniskog lakta uzrok skakačkog koljena je repetitivna (ponavljajuća) trauma na samu tetivu zbog učestalog i pretjeranog opterećenja na kvadriceps i zglob koljena. 

Pod većim rizikom od ovog sindroma su sportaši čiji sportovi uključuju učestale skokove kao što su: košarka, rukomet, odbojka, gimnastika i atletika. Pretreniranost i trening na tvrdim podlogama su se pokazali kao dodatni rizikofaktori za sindrom skakačkog koljena. 

Trkačka potkoljenica (shin splints) koja se naziva još i medijalni tibijalni stres sindrom je pojava nespecifične boli do koje dolazi u potkoljenicama prilikom trčanja. Uzrok trkačke potkoljenice je stres na području tibije (cjevanice) i vezivnog tkiva koje spaja mišiće potkoljenice na tibiu. 

 

Najčešći rizikofaktori za razvoj trkačke potkoljenice su: 

 • ravna stopala 
 • neadekvatna obuća prilikom trčanja 
 • trčanje bez prethodnog zagrijavanja 
 • ne izvođenje vježbi za fleksibilnost i mobilnost nakon trčanja
 • ograničen opseg pokreta u skočnom zglobu
 • slabi mišići trupa, kvadricepsa, stražnje lože i potkoljenica
 

Pod najvećim rizikom od razvoja trkačke potkoljenice su profesionalni trkači, rekreativni trkači, plesači i plesačice te vojnici. 

Vaša se pretplata nije potvrđena. Molim vas pokušajte ponovno.
Vaša prijava je uspješna!

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu i budite u toku sa najnovijim informacijama i savjetima iz fizikalne terapije i medicine.