Dry Needling

Što je to točno dry needling?

Dry needling koji se često naziva i medicinska akupuntura (razlika od kineske akupunkture) je specijalni tretman koji koriste fizioterapeuti, kiropraktičari i ostali visoko obrazovani stručnjaci u području fizikalne terapije i medicine sa svrhom smanjenja boli i povećanja pokretljivosti u području mišićno – koštanog sustava. 

Tehnika je zapadne(ne kineske kao što većina ljudi vjeruje) medicine u kojoj se koriste akupunkturne iglice koje se primjenjuju izravno u mišićni sustav tijela kako bi se smanjila napetost mišića, smanjila bol u tretiranom području, pokrenula regeneracija tkiva i povećala pokretljivost zgloba koji je vezan za tretirani mišić. 

Tehnika je vrlo sigurna i efektivna u rukama stručnjaka koji je pravilno educiran za istu. 

Dry needling lumbalne kralježnice
Dry needling i cupping

Na koji način djeluje dry needling?

Dry needling ima više predloženih načina djelovanja no vjeruje se da su 3 odnosno 4 djelovanja najtočnija. Najlogičniji i najprihvaćeniji način djelovanja među strukom je mehaničko djelovanje. Mehaničko djelovanje funkcionira tako da putem uboda iglice stvaramo mikro traumu(koja nije dovoljno velika za trajno oštećenje) u tretiranom području te potičemo proces regeneracije tkiva pomoću iste mikro traume te dovodimo hranjive tvari poput kisika i proteina putem cirkulacije u ciljano tkivo. 

Djelovanje dry needling-a na živčani sustav događa se na 3 razine:

  1. Periferni živčani mehanizmi – dry needling kože i mišića aktivira nociceptore koji izazivaju analgeziju
  2. Segmentalni živčani mehanizmi – djeluju tako da primjenom iglice u bolnu točku facilitiramo živčane mehanizme u leđnoj moždini 
  3. Centralni živčani mehanizmi – mehanizmi u mozgu 
 

Presjek 11 znanstvenih istraživanja u koje je bilo uključeno 802 pacijenta sa bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice pokazao je da je dry needling bolnih točaka u ciljanim mišićima izrazito učinkovit u smanjenju boli i povećanju funkcionalnosti pacijenata.

Povijest dry needling-a

Dry needling kao tehnika je izmišljen slučajnim spletom okolnosti. Dr. Janet Travell (na fotografiji) je 1940. godine primjetila postojanje mišičnih “trigger točki” te preporučila primjenu injekcija u iste. Započeli su sa primjenom interdermalnih igala u kojima su se nalazili lijekovi poputom kortikosteroida i analgetika za koje je primjećeno da imaju pozitivan učinak. Nakon toga su eksperimentirali sa primjenom fiziološke otopine (infuzije) i primjetili da dobivaju isto djelovanje kao i sa lijekovima. Na taj način su pretpostavili da nema potreba za primjenom lijeka i da sama igla pomaže simptomatologiju vezanu za “trigger točke”.

 

1979. godine česki fizijatar Dr. Karel Lewit konačno je zaključio da su pozitivni efekti primjene tehnike vezani isključivo za mehaničku stimulaciju putem iglice, a ne za primjenu lijeka. Nakon tog zaključka odvojio je pojam “vlažnog” needling-a od “suhog” (dry) needling-a.

 

U današnje vrijeme dry needling koriste medicinski stručnjaci diljem svijeta. Najobičnije zaduženi za primjenu istoga su fizioterapeuti, kiropraktičari, liječnici medicine i osteopati. Tehnika je kroz godine postala sve popularnija zbog svoga brzog i učinkovitog djelovanja na smanjenje boli i povećanje pokreta. 

 

 

FAQ

Najčešća pitanja u vezi tehnike:

Kratak odgovor: Ne. 

Dulji odgovor: Većina pacijenata se boji boli od uboda iglice koje kod dry needling-a praktički i nema jer je iglica izrazito tanka i brzo penetrira kožu. 

Više bi se osjećaj od primjene nazvao nelagoda jer se mišići “grče” dok se iglica primjenjuje. 

Tehnika se primjenjuje kod velikog broja tegoba u području mišićno – koštanog sustava.

Idealne dijagonoze za primjenu dry needling-a su:

  • bolovi u lumbalnoj kralježnici
  • išijas (trnci u nogama)
  • bolovi u vratnoj kralježnici
  • cervikobrahijalni sindrom (trnci u rukama)
  • bolovi u području lopatica i torakalne kralježnice
  • problemi sa kukovima i koljenima
  • problemi sa ramenima i laktovima

Nakon tretmana potrebno je piti više vode i dobro se odmoriti. Tijelo će idućih par dana biti u upalnom procesu i teži fizički rad i naprezanje nisu poželjni. 

Također ako je potrebno poslije tretmana se može uzeti tableta protiv bolova. 

Nakon par dana proći ce upalni proces i možete se normalno nastaviti ponašati. 

Zašto se liječiti kod nas?

Napredak nakon prvog tretmana

Radimo na brzim i dugoročnim rješenjima problema i već nakon prvog tretmana osjećate napredak i olakšanje simptoma.

Prijateljska ordinacija

U našoj klinici održavamo ugodnu i prijateljsku atmosferu kako ne bi imali dodatan stres.

Nema održavanja

Omogućavamo efektivna i dugoročna rješenja za Vaš problem kako bi uštedili vrijeme i novac!

Dry needling tenzijske glavobolje

Ciljani plan rehabilitacije

1. korak: Rezervirajte termin kod nas

Putem e-maila, poruke ili poziva rezervirati ćemo Vam prvi termin u kojem ćemo saznati i objasniti točan problem.

2. korak: Plan i program rehabilitacije

U suradnji s Vama izrađujemo individualni, brzi i efektivni plan i program rehabilitacije koji će Vas sigurno voditi do optimalnog stanja.

3. korak: Povratak normalnom životu

Konačno će te ponovno biti bez bolova i kretati se s lakoćom.

Recenzije naših pacijenata

Ad Sacrum
5.0
Based on 274 reviews
powered by Google
Jadranka AvdićJadranka Avdić
09:18 29 Mar 23
Savršeno...jedna riječ koja govori sve. U 4 tretmana uklonjeni bolovi i tegobe koji su se sakupljali godinama. Toni zaista zna što radi. Teško mogu naći riječi hvale za tog mladog čovjeka koji je, kao prvo vrlo stručan, a drugo, jako drag i elokventan, tako da tretman koji je malo nelagodan učini ugodnijim i kraćim. U svakom slučaju za svaku preporuku !!! Kada ponovo zaboli idem k Toniju :).
Anja GrgicAnja Grgic
11:50 13 Dec 22
Rezervirala sam prvi termin na temelju preporuke radi dugogodišnjih problema sa lumbalnim dijelom, vratnom kraljeznicom, migrenama, trncima u stopalima i isijasom u obje noge.Prvim tretmanom smo rijesili upale i bolove u gornjem dijelu ledja i trapeza radi kojih sam prije dolaska zavrsila na hitnoj od jacine bolova, drugim tretmanom lumbalni dio, dakle ja sljedeci dan vise ne osjecam isijas niti trnce u stopalima. Tijelo mi se svakim danom fenomenalno oporavlja. Rezervirala sam i treci termin, dakle dugogodisnje konstantne probleme ( 12 godina!!! )Toni je sredio u samo 3 tretmana.Oduševljena sam pristupom i profesionalnoscu fizioterapeuta Tonia. Malo je reci da sam zahvalna i iskreno ga od srca preporucujem.
Bojan MihalicekBojan Mihalicek
21:30 17 Nov 22
Došao sam sa problemom vratnog i lumbalnog dijela kralježnice (koji traje 15 godina), trncima u nogama (kao posljedice nastalog išijasa) i ozljedom gležnja i tetive noge od prije godine dana. Sve probleme mi je riješio tehnikama dry needlinga i kiropraktike. Toni je izuzetno pristupačan i sve što radi detaljno objasni. Stručnost, odnos prema klijentima i komunikacija na vrlo visokoj razini. Definitivno preporučam svima kojima konvencionalne tehnike nisu pomogle.
Bernarda ButoracBernarda Butorac
21:10 17 Nov 22
Do Tonija sam došla preko preporuke frenda rukometaša i nisam požalila. U nekoliko tretmana mi je riješio problem bolne vratne kralježnice i zglobne čašice vilice koja je na pokret i zagriz bila bolna. Pokretljivost vilice mi je vrlo važna jer se bavim pjevanjem. Đečko je također došao samnom sa problemom vratnog i lumbalnog dijela kralježnice, trncima u nogama i ozljedom zgloba i tetive noge. Probleme nam je riješio tehnikama dry needlinga i kiropraktike. Toni je vrlo pristupačan i sve što radi detaljno objasni, također ga bez ustručavanja možete pitati sve što vas zanima, tako da smo mu se bez straha prepustili u ruke. Poslovanje, stručnost, odnos prema klijentima i komunikacija 5+.
Vesna KlanacVesna Klanac
17:44 28 Oct 22
Nakon dva dry needling tretmana otkocilo mi se rame i vrat, napetost je dovoljno popustila da me nakon dva mjeseca konačno ne boli glava, a i vrtoglavice nema. Nakon trećeg pikanja preostala bol na desnoj strani, kao muskulfiber, je gotovo nestala. Veselim se zadnjem tretmanu. Iako slovi kao bolan tretman, meni je bio vrlo podnošljiv, i djelovao je čak vrlo opuštajuće. Jako mi je drago što sam našla Tonija na IG-u.
Sonja BrajkinaSonja Brajkina
04:31 12 Oct 22
Phisio Toni je vrlo ugodna, educirana i skromna mlada osoba, koja zna svoj posao i bez puno mistificiranja i filozofiranja „udara u glavu“ i odmah ide na što brže rješavanje problema i to više nego uspješno. U komunikaciji je također ugodan i odmjeren, prilagođava se pacijentu i širokog je znanja te se s njim može razgovarati o raznim temama, što još više olakšava sam tretman i dovodi do osjećaja da tretman traje puno kraće nego što stvarno traje.Toliko uspješno u mom slučaju da sam nakon 9 mjeseci gotovo pa vegetiranja zbog ogromne boli već nakon prvog tretmana počeo sa šetnjama od najmanje 5 km dnevno, a nakon drugog sam počeo ponovo i vježbati.Za kraj mogu samo preporučiti ovog mladog stručnjaka u svom polju i reći mu jedno veliko HVALA.
IlonaIlona
10:11 26 Sep 22
Da mogu dati 100 zvjezdica, bilo bi malo. Zapravo mi je teško složiti dojam i rečenice, a da u potpunosti prikažem koliko sam zahvalna. Koje olakšanje nakon godina nelagode u ramenu i nemogućnosti rotacije, kad napokon uspiješ zarotirati rame do kraja. Bez bolova! Tonijeva stručnost, znanje i ljubav prema ovom poslu se osjete u svakoj njegovoj rečenici. Problemu pristupa izravno, bez BS, odmah kaže što i kako se može očekivati. Imala sam visoka očekivanja koja je nadmašio. Toni, HVALA ti!
IvoIvo
16:37 24 Jul 22
Čovjek mi je bez ikakve filozofije brzo i učinkovito riješio problem donjeg dijela kralježnice koji me pratio više od pet godina i za kojeg sam mislio da će ostati kroničan. Preporučam svakome da ode i pusti Tonija da ga pregleda i odluči koje je rješenje najbolje. Toni legendo hvala ti još jednom!
Janja MuzinaJanja Muzina
07:42 14 May 22
Posluziti cu se djecjim rjecnikom i reci: "Ne volim dry needling!". Preporukom prijatelja s kojim sam razgovarala o bolovima s kojima zivim zbog neurednog zivota i dugosatnog rada pri racunalu, dosla sam kod Tonija na tretman. Tijekom tretmana Toni je ublazavao moje bolove razgovorom i objasnjavanjem. Vratila sam se i na drugi tretman. Danas zivim bez bolova i preporucam Tonija svima zbog njegove profesionalnosti, strucnosti i ljudskog pristupa s postovanjem prema klijentu.
js_loader

Zašto se rehabilitirati baš kod nas?

Za više informacija i rezervaciju termina kontaktirajte nas klikom na gumb ispod. 

besplatan vodič 

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji i brži proces rehabilitacije!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji i brži proces rehabilitacije!

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu