DRY NEEDLING

Što je to točno dry needling?

Dry needling koji se često naziva i medicinska akupuntura (razlika od kineske akupunkture) je specijalni tretman koji koriste fizioterapeuti, kiropraktičari i ostali visoko obrazovani stručnjaci u području fizikalne terapije i medicine sa svrhom smanjenja boli i povećanja pokretljivosti u području mišićno – koštanog sustava. 

Tehnika je zapadne(ne kineske kao što većina ljudi vjeruje) medicine u kojoj se koriste akupunkturne iglice koje se primjenjuju izravno u mišićni sustav tijela kako bi se smanjila napetost mišića, smanjila bol u tretiranom području, pokrenula regeneracija tkiva i povećala pokretljivost zgloba koji je vezan za tretirani mišić. 

Tehnika je vrlo sigurna i efektivna u rukama stručnjaka koji je pravilno educiran za istu. 

Dry needling lumbalne kralježnice
Dry needling i cupping

Na koji način djeluje dry needling?

Dry needling ima više predloženih načina djelovanja no vjeruje se da su 3 odnosno 4 djelovanja najtočnija. Najlogičniji i najprihvaćeniji način djelovanja među strukom je mehaničko djelovanje. Mehaničko djelovanje funkcionira tako da putem uboda iglice stvaramo mikro traumu(koja nije dovoljno velika za trajno oštećenje) u tretiranom području te potičemo proces regeneracije tkiva pomoću iste mikro traume te dovodimo hranjive tvari poput kisika i proteina putem cirkulacije u ciljano tkivo. 

Djelovanje dry needling-a na živčani sustav događa se na 3 razine:

  1. Periferni živčani mehanizmi – dry needling kože i mišića aktivira nociceptore koji izazivaju analgeziju
  2. Segmentalni živčani mehanizmi – djeluju tako da primjenom iglice u bolnu točku facilitiramo živčane mehanizme u leđnoj moždini 
  3. Centralni živčani mehanizmi – mehanizmi u mozgu 

Presjek 11 znanstvenih istraživanja u koje je bilo uključeno 802 pacijenta sa bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice pokazao je da je dry needling bolnih točaka u ciljanim mišićima izrazito učinkovit u smanjenju boli i povećanju funkcionalnosti pacijenata.

Ad Sacrum
5.0
Based on 256 reviews
powered by Google
js_loader

Povijest dry needling-a

Dry needling kao tehnika je izmišljen slučajnim spletom okolnosti. Dr. Janet Travell (na fotografiji) je 1940. godine primjetila postojanje mišičnih “trigger točki” te preporučila primjenu injekcija u iste. Započeli su sa primjenom interdermalnih igala u kojima su se nalazili lijekovi poputom kortikosteroida i analgetika za koje je primjećeno da imaju pozitivan učinak. Nakon toga su eksperimentirali sa primjenom fiziološke otopine (infuzije) i primjetili da dobivaju isto djelovanje kao i sa lijekovima. Na taj način su pretpostavili da nema potreba za primjenom lijeka i da sama igla pomaže simptomatologiju vezanu za “trigger točke”.

 

1979. godine česki fizijatar Dr. Karel Lewit konačno je zaključio da su pozitivni efekti primjene tehnike vezani isključivo za mehaničku stimulaciju putem iglice, a ne za primjenu lijeka. Nakon tog zaključka odvojio je pojam “vlažnog” needling-a od “suhog” (dry) needling-a.

 

U današnje vrijeme dry needling koriste medicinski stručnjaci diljem svijeta. Najobičnije zaduženi za primjenu istoga su fizioterapeuti, kiropraktičari, liječnici medicine i osteopati. Tehnika je kroz godine postala sve popularnija zbog svoga brzog i učinkovitog djelovanja na smanjenje boli i povećanje pokreta. 

 

 

FAQ

Najčešća pitanja u vezi tehnike:

Kratak odgovor: Ne. 

Dulji odgovor: Većina pacijenata se boji boli od uboda iglice koje kod dry needling-a praktički i nema jer je iglica izrazito tanka i brzo penetrira kožu. 

Više bi se osjećaj od primjene nazvao nelagoda jer se mišići “grče” dok se iglica primjenjuje. 

Tehnika se primjenjuje kod velikog broja tegoba u području mišićno – koštanog sustava.

Idealne dijagonoze za primjenu dry needling-a su:

  • bolovi u lumbalnoj kralježnici
  • išijas (trnci u nogama)
  • bolovi u vratnoj kralježnici
  • cervikobrahijalni sindrom (trnci u rukama)
  • bolovi u području lopatica i torakalne kralježnice
  • problemi sa kukovima i koljenima
  • problemi sa ramenima i laktovima

Nakon tretmana potrebno je piti više vode i dobro se odmoriti. Tijelo će idućih par dana biti u upalnom procesu i teži fizički rad i naprezanje nisu poželjni. 

Također ako je potrebno poslije tretmana se može uzeti tableta protiv bolova. 

Nakon par dana proći ce upalni proces i možete se normalno nastaviti ponašati. 

Slobodno priložite nalaz specijalista.
Vaša se pretplata nije potvrđena. Molim vas pokušajte ponovno.
Vaša prijava je uspješna!

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu i budite u toku sa najnovijim informacijama i savjetima iz fizikalne terapije i medicine.