Podijelite post

rizici dry needling-a i kako ih izbjeći

Dry needling je opasna tehnika

Dry needling je tehnika u kojoj se akupunkturne iglice primjenjuju izravno u mišićno – koštani sustav ljudskog tijela kako bi se smanjio hipertonus mišića, smanjila bol tretiranog područja, potaknula regeneracija tkiva i povećala pokretljivost zgloba koji je vezan za tretirani mišić. 

S obzirom na to da primjena iglice nekada ide i do 7cm duboko u tkivo tehnika može biti vrlo opasna u nestručnim rukama.  

Neke od mogućih posljedica Dry needling-a su: 

 1. PNEUMOTHORAX
 2. Infekcija
 3. Ozljeda organa
 4. Hematomi
 5. Pobačaj
 6. Ozljeda živca
 7. Pad u nesvijest 
 8. Zaglavljena igla
 9. OZLJEDA TERAPEUTA IGLOM
 
Ovo su samo neke od mogućih posljedica ako tehniku izvodi nestručna ili priučena osoba bez adekvatnog medicinskog obrazovanja.
Dry needling tehnika
Pneumotoraks

1. Pneumothorax

Pneumotoraks je zapravo kolaps pluća.

Pneumotoraks nastaje kada zrak iz pluća iscuri u prostor između pluća i stijenke prsnog koša. Taj zrak gura vanjski dio pluća i uzrokuju kolaps. 

Pneumotoraks je daleko najopasnija moguća posljedica Dry needling tehnike koja se može dogoditi zbog primjene iglice u plućnu pleuru. 

Znakovi pneumotoraksa su:

 • Bol u prsima s jedne strane, osobito pri udisaju
 • Jaki kašalj
 • Ubrzano disanje 
 • Ubrzan rad srca 
 • Kratkoća daha 
 • Koža koja izgleda plavo
U slučaju da dođe do pneumotoraksa pacijent mora hitno u bolnicu kako bi se isti sanirao.  Kako bi izbjegli mogućnost nastanka pneumotoraksa uvijek koristite kraće iglice u blizini plućne pleure i držite se pravila naučenih na Dry needling edukaciji

2. Infekcija

Infekcija je moguća nuspojava Dry needling-a koja se može vrlo lako izbjeći ako se terapeut pridržava svih pravila. 

1. pravilo je da nikada ne tretiramo pacijenta koji već ima ozbiljan upalni proces u tijelu kao što je vrućica ili bilo kakva druga vrsta upale i infekcije. Dry needling-om stvaramo traumu u tkivu i dovodimo tijelo u dodatan proces upale te možemo dodatno povećati temperaturu tijela i ugroziti zdravlje pacijenta. 

2. pravilo je da nikada s iglicom ne ulazimo u zglobnu čahuru. Zakonski u Republici Hrvatskoj u zglob pacijenta smiju ulaziti samo liječnici medicine jer postoje velike šanse za infekciju prilikom istog. Također Dry needling-om ne djelujemo izravno na zglob te ga je totalno nepotrebno i opasno tretirati na ovaj način. 

3. pravilo je da UVIJEK koristimo sterilne iglice koje dolaze u sterilnim omotima. Nikada nećemo koristiti istu iglicu na više od jednog pacijenta jer isto stvara ozbiljan rizik za infekciju i prenošenje zaraznih bolesti s pacijenta na pacijenta. 

Infekcija
Bubreg ozljeda

3. Ozljeda organa

Pomoću Dry needling tehnike tretiramo isključivo mišićno – koštani sustav odnosno same mišiće. 

Ako pravilno radite tehniku potpuno je nepotrebno doći u blizinu samih organa i na taj način ugroziti zdravlje pacijenta. 

Akupunkturne iglice su iznimno tanke i teško je stvoriti trajnu traumu na organu (osim na pleuri) no svakako bi trebali u svakom mogućem tretmanu i primjeni izbjeći prilazak iglice samom organu

Ako se držite svih pravila naučenih od Dry needling predavača ne bi trebali imati nikakvog rizika od ozljede organa Vašeg pacijenta.  

4. Hematomi

Hematomi su česta pojava kod Dry needling tehnike i u pravilu su potpuno bezopasni ako se ne nalaze u blizini vitalnih struktura

U primjeni Dry needling-a OBAVEZNO izbjegavamo arterije i vene no nekada će nam se dogoditi da iglicom pogodimo kapilare. 

Ova pojava je potpuno bezopasna i samo je bitno pacijentu zastaviti krvarenje i uputiti ga na koji način može ubrzati proces zacjeljenja hematoma

Također na sljedećem tretmanu Dry needling-a nikada nećemo primijeniti iglicu izravno u hematom

Hematom od uboda iglice
Pobačaj

5. Pobačaj

Ovo je jedan od rizika Dry needling tehnike koji nije zapravo izravni rizik no potreban je veliki oprez. 

U prvom tromjesečju trudnoće Dry needling nikako ne radimo jer su tada najveće šanse za spontani pobačaj. Čak 80% spontanih pobačaja se događa u prvom tromjesečju. 

U druga dva tromjesečja je potrebno dobiti pismenu privolu od liječnika koji vodi trudnoću koja potvrđuje da liječnik odobrava Dry needling terapiju.

S obzirom na to da se Dry needling terapija izvodi izravno na mišićno – koštani sustav, ne postoje prevelike šanse za ugroženje ploda žene odnosno za spontani pobačaj, no potrebno je provesti sve navedene mjere predostrožnosti kako bi zaštitili pacijenticu i sebe.  

 

6. Ozljeda živca

S obzirom na to da iglice u Dry needling tehnici primjenjujemo i do 7cm u dubinu tkiva postoje šanse za primjenu iglice u živac ako se ne poznaje anatomija iznimno dobro. 

Ako pratite sva pravila primjene tehnike naučena na edukaciji trebali bi u 99% slučajeva izbjeći velike periferne živce. 

U slučaju da ste pogodili živac pacijent će osjećati izrazito pečenje koje neće proći kroz 30 sekundi i potrebno je iglicu izvaditi što prije i primijeniti na drugo mjesto gdje se živac ne nalazi. 

S obzirom na to da su iglice koje upotrebljavamo kod Dry needling-a izrazito tanke trajno oštećenje živca se u pravila ne može dogoditi. No svakako nemojte riskirati i ne primjenjujte iglice u blizinu velikih perifernih živaca! 

Ozljeda ishijadičnog živca
Pad u nesvjest

7. Pad u nesvijest

Značajan broj populacije ima strah od uboda igle i kod tog dijela populacije postoji ozbiljan rizik od pada u nesvijest prilikom primjene Dry needling tehnike. 

Uvijek prije tretmana pitajte pacijenta ima li strah od uboda te ima li prošlost nesvjestice prilikom istoga. 

Ako Vam pacijent potvrdi jednu ili obje tvrdnje mirno mu objasnite kako prilikom Dry needling-a upotrebljavamo akupunkturnu iglicu koja je izrazito tanka i ubod kao ubod se jedva i osjeti

Ako i nakon objašnjenja primijetite izrazito visoku razinu straha od pacijenta odlučite se za drugu tehniku kako pacijentu ne bi stvarali nepotrebnu traumu. 

Također vrlo bitno je da pacijent obavezno leži prilikom primjene Dry needling-a kako ne bi došlo do ozljede u slučaju da padne u nesvijest! 

 

 

8. Zaglavljena igla

Ovo je jedna od rijetkih ili čak nemogućih situacija ako kupujete kvalitetne iglice te primjenjujete Dry needling tehniku na adekvatan način.

Prilikom korištenja nekvalitetnih iglica postoje šanse za lomljenjem iglice u tijelu pacijenta. U slučaju da se ovo dogodi potrebno je oprezno istisnuti iglicu van iz kože ili ako to nije moguće odvesti pacijenta na hitni prijem kako bi mu liječnici odstranili iglicu. 

Odlomljena iglica u području toraksa može biti vrlo opasna za pluća odnosno za pleuru te kako bi ovo izbjegli je potrebno uvijek kupovati visoko kvalitetne iglice 

Dry needling iglica
Fizioterapeut

9. Ozljeda terapeuta iglom

Ovo je daleko najveći rizik za Dry needling terapeuta i potrebno ga je u svakom trenutku maksimalno izbjeći!

S obzirom na to da nam svima dolaze brojni pacijenti iz brojnih područja nikada ne možemo znati ima li pacijent kojega tretiramo zaraznu bolest

Iz tog razloga NIKADA ne okrećemo iglicu prema sebi i UVIJEK smo iznimno oprezni prilikom primjene iglice u tijelo pacijenta. 

Za dodatnu sigurnost pacijenta i terapeuta uvijek će te nositi medicinsku rukavicu na ruci koja dodiruje kožu odnosno koja ne manipulira iglicom. Rukavica će spriječiti prijenos virusa i bakterija s terapeuta na pacijenta i obrnuto

Pazite gdje se educirate!

Postoje organizacije u kojima Dry needling tehniku obučavaju iznimno nestručni i neadekvatni predavači koji Vas mogu naučiti napraviti znatno više štete nego koristi. 

Također iste te organizacije primaju needucirane polaznike koji nemaju osnovno medicinsko znanje za primijeniti Dry needling tehniku. 

U Physioverse Academy-u Dry needling i sve ostale tehnike predaju isključivo visokoobrazovani medicinski stručnjaci te isto tako polaznici edukacija mogu biti samo osobe s adekvatnim prethodnim medicinskim znanjem i obrazovanjem. 

Uvijek nastojte pronaći najboljeg mogućeg predavača i organizaciju koja isključivo prima fakultetski obrazovane medicinske stručnjake na edukacije poput Dry needling-a, Manipulacija i sličnih iznimno zahtjevnih specijalnih tehnika. 

Pogledajte isječak s našeg predavanja na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu na temu “Rizika Dry needling tehnike” u 4k kvaliteti!

Edukacije za fizioterapeute
Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling edukacijama za fizioterapeute.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali rehabilitacijski stručnjak kakav ste oduvijek željeli biti!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu