Podijelite post

stoji li znanost iza dry needling tehnike?

Utjecaj znanstvenih istraživanja

Znanstvena istraživanja vrlo su bitan dio znanosti te nam služe za potvrde postupaka i tehnika pojedinih znanosti.

U fizikalnoj terapiji i medicini postoje brojna znanstvena istraživanja koja potvrđuju i koja negiraju pojedine tehnike i vrste terapija.  

No jesu li ta znanstvena istraživanja sama po sebi dostatna za donijeti zaključak o specifičnoj tehnici?

Možemo li se u procesu rehabilitacije voditi samo s njima bez praktičnog i iskustvenog dijela terapije?

Odgovore na sva ova pitanja i brojna kvalitetna znanstvena istraživanja ćemo Vam prikazati u sklopu ovog bloga.

Na kraju bloga će te moći pročitati i naš zaključak o istima. 

U samom blogu sva istraživanja imaju najmanju ocjenu 7/10 prema Pedro skali ocjenjivanja. Većina prikazanih istraživanja su i znatno više kvalitete. 

Znanstvena istraživanja
temporomandibularni zglob

Disfunkcije TMJ-a

TMJ ili temporomandibularni zglob je zglob čija je uloga podizanje čeljusti i vrlo je bitan kod funkcije žvakanja. 

Istraživanje rađeno na 52 pacijenta s bolovima u području temporomandibularne muskulature je pokazalo da Dry needling učinkovito smanjuje bol i osjetljivost bolnih mjesta na zahvaćenom području u usporedbi s lažnim dry needling-om. 

Drugo istraživanje je imalo uzorak od 120 pacijenata s temporomandibularnim poremećajem i cilj je bio usporediti efektivnost Dry needling-a i manipulacija vratne kralježnice naspram terapije udlagama, korištenja diklofenaka i mobilizacija temporomandibularnog zgloba.

Navedeno istraživanje je pokazalo da Dry needling i spinalne manipulacije daju znatno bolje rezultate u smanjenju boli i aktivnom otvaranju usta naspram korištenja udlaga, diklofenaka i mobilizacije. 

Vratna kralježnica i glavobolje

Poremećaji i sindromi vezani za vratnu kralježnicu vrlo su čest problem današnjice zbog sjedilačkog načina života. 

Systematic review čiji je cilj bio utvrditi efektivnost Dry needling-a na kroničnu bol u vratu je pokazao da Dry needling daje bolje rezultate od placebo terapije u periodu od 3 do 6 mjeseci nakon primjene. 

Cervikogena glavobolja je česta kronična glavobolja čiji je česti uzrok hipertonus sternocleidomastoideusa. 

Istraživanje provedeno na 29 žena s kliničkom dijagnozom cervikogene glavobolje je pokazalo da Dry needling smanjuje trajanje, intenzitet i frekvenciju glavobolje

vratna kralježnica
lumbalna kralježnica

Lumbalna kralježnica

Randomized controlled trial proveden na 46 pacijenata s kroničnom lumbalnom boli je pokazao da aplikacija Dry needling tehnike uz program vježbi daje značajno bolje rezultate u periodu od 3 mjeseca na smanjenje boli i osjetljivosti naspram samostalnog programa vježbi. 

Znanstveno istraživanje provedeno na 40 pacijenata s kroničnom lumbalnom boli je uspoređivalo djelovanje Dry needling-a i lažnog Dry needling-a. Rezultati su pokazali da Dry needling značajno smanjuje bol, poboljšava funkciju i povećava mobilnost lumbalne kralježnice. 

Piriformis sindrom ili “lažni išijas” česti je uzrok bolova u glutealnom području i duž stražnje strane noge. 

Kliničko istraživanje izvedeno na 32 pacijenta s piriformis sindromom je pokazalo da 3 tretmana Dry needling tehnike kliničko značajno smanjuju bol uzrokovanu piriformis sindromom. Rezultati su se mjerili tjedan dana nakon primjene tretmana i usporedili s kontrolnom grupom.

Rameni zglob

Systematic review koji je uključivao 94 istraživanja i 402 pacijenta sa subakromijalnim sindromom sraza je uspoređivao rezultate konvencionalne fizikalne terapije s Dry needling terapijom. 

Rezultati presjeka istraživanja su pokazali da je Dry needling sigurna i efektivna tehnika za smanjenje boli i povećanje funkcije kod subakromijalnog sindroma sraza. 

Najbolji i najdugoročniji rezultati su se pokazali u kombinaciji s konvencionalnom fizikalnom terapijom.

RCT objavljen u časopisu “Journal of Bodywork and Movement Therapies” je uspoređivao efekte dvije vrste Dry needling-a s rutinskom fizikalnom terapijom.

Rezultati su pokazali da duboki Dry needling u kombinaciji s rutinskom fizikalnom terapijom daje značajno bolje rezultate u smanjenju boli i povećanju funkcije od Hongovog Dry needling-a i samostalne rutinske fizikalne terapije.

Rameni zglob
moždani udar

Moždani udar

Systematic review i meta analiza objavljena u “American Academy of Pain Medicine” je procjenjivala efekte Dry needling-a na spasticitet, bol, motoričku funkciju i osjetljivost na pritisak kod pacijenata nakon moždanog udara. 

Uključeno je sveukupno 7 istraživanja, 3 za donje ekstremitete i 4 za gornje ekstremitete. 

Srednje jaki rezultati su pokazali da Dry needling smanjuje spazam, bol i osjetljivost na pritisak u usporedbi s kontrolnom grupom. 

Multicentrično randomizirano kontrolirano ispitivanje vršeno je na 210 pacijenata podijeljenih u 3 skupine. Dry needling skupina (70), lažna Dry needling skupina (70) i kontrolna skupina (70). 

Istraživanje je dokazalo da Dry needling spastičnih mišića ručnog zgloba, šake i prstiju klinički značajno smanjuje spazam u usporedbi s lažnim Dry needling-om i kontrolnom skupinom.

Tendinopatije

Systematic review objavljen u “Journal of Sport Rehabilitation” je istraživao utjecaj Dry needling na bol i funkciju kod tendinopatija. 

PRISMA smjernice su korištene kod procjene rezultata i kriteriji uključivanja sastojali su se od upotrebe Dry needling-a u kombinaciji s terapijskim vježbama, ljudskim sudionicima i aktivnom patologijom tendinopatije. 

7 istraživanja je uključeno u presjek i zaključeno je da postoje Level B dokazi koji potvrđuju da Dry needling tehnika u kombinaciji s ekscentričnim vježbama značajno smanjuje bol i povećava funkciju kod tendinopatija.

tendinopatije
Femur

Kuk i koljeno

Double-blind RCT koji je rađen na 40 pacijentica s blagim do srednje teškim osteoartritisom zgloba koljena nastojao je istražiti utjecaj primjene Dry needling tehnike na mišiće kuka i koljena. 

Testna grupa je primila 3 tretmana Dry needling tehnike dok je kontrolna grupa primila 3 tretmana lažne Dry needling tehnike bez primjene iglice. 

Rezultati su pokazali da Dry needling tehnika značajno povećava funkcionalnu aktivnost i balans te smanjuje bol i osjetljivost kod pacijenata s osteoartritisom koljena. 

Istraživanje provedeno na 30 pacijenata s blagim do srednje teškim osteoartritisom zgloba kuka nastojalo je istražiti utjecaj primjene Dry needling tehnike na mišiće kuka. 

Mjerili su se intenzitet boli, glavno područje boli, prag boli pri pritisku, psihološki distres te samostalno zamijećeno poboljšanje stanja. 

Rezultati su pokazali da 3 tretmana Dry needling tehnike značajno smanjuju bol, povećavaju prag boli pri pritisku, te smanjuju psihološki distres kod pacijenata s osteoartritisom kuka. 

Rezultati oba istraživanja su mjereni u relativno kratkom roku nakon terapije te je potrebno napraviti dodatna istraživanja o dugoročnom djelovanju. 

Stražnja loža

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Sport Rehabilitation” usporedilo je efekte Dry needling tehnike i statičkog istezanja na fleksibilnost stražnje lože kod zdravih pacijenata s mišićnim hipertonusom. 

40 zdravih subjekata sa značajnom napetosti mišića stražnje lože je nasumično raspoređeno u 2 grupe. Grupu koja je primila Dry needling i grupu koja je radila statičko istezanje.

Dry needling skupina je primila jedan tretman na 3 mjesta stražnje lože u trajanju od jedne minute po mjestu primjene. Druga skupina je radila statičko istezanje mišića u poziciji aktivne ekstenzije koljena u 3 serije u trajanju od 30 sekundi po seriji. 

Rezultati su pokazali da je jedan tretman Dry needling tehnike značajno učinkovitiji u povećanju fleksibilnosti mišića stražnje lože u usporedbi sa statičkim istezanjem.

Stražnja loža
Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela

RCT objavljen u časopisu “Journal of Medical and Biological Sciences” proučavao je efekte Dry needling tehnike na bol kod pacijenata s dijagnosticiranim sindromom karpalnog tunela. 

Istraživanje je procijenilo 50 zahvaćenih ruku s kliničkom dijagnozom sindroma karpalnog tunela. Pacijenti su nasumično podijeljeni u intervencijsku i kontrolnu skupinu. 

U intervencijskoj skupini je izveden 1 Dry needling tretman hipertoničnih mišića zahvaćene podlaktice i korištene su udlage. Zatim su bol i funkcija procijenjeni pomoću VAS skale boli i BCTQ upitnika na početku, tjedan dana i šest tjedana nakon intervencije. 

Dry needling tehnika pomogla je značajno smanjiti bol i povećati funkciju šake u periodu od tjedan dana nakon primjene tehnike.

Menstrualna bol

Medicinski naziv za menstrualne bolove je dismenoreja. Simptomi mogu biti sve od tupih bolnih grčeva do intenzivne neizdržive boli koja se čini nekontrolirana i ne može se lako ublažiti. 

Istraživanje objavljeno 2018. godine je imalo cilj usporediti upotrebu Dry needling tehnike i placebo Dry needling tehnike na bol i kvalitetu života kod primarne dismenoreje. 

Uključeno je 56 pacijentica s primarnom dismenorejom koje su bile podijeljene u 3 skupine. Dry needling skupinu, placebo Dry needling i kontrolnu skupinu. 

Prva skupina je primila Dry needling tehniku u rectus abdominis uz istezanje. Druga skupina je primila placebo Dry needling uz istezanje. I treća skupina je radila samo istezanje. 

Rezultati istraživanja su pokazali da Dry needling tehnika u kombinaciji s istezanjem je učinkovitija od placebo tehnike i samostalnog istezanja u smanjenju boli i smanjenju korištenja medikamenata kod pacijentica s primarnom dismenorejom. 

Menstrualna bol
Zaključak

Trebamo li slijepo pratiti istraživanja?

Čestitamo što ste došli do kraja ovog iscrpnog bloga i nadamo se da ste naučili dosta kroz njega. 

Kao što ste vjerojatno i sami primijetili dio istraživanja je pokazao dugoročne rezultate Dry needling tehnike dok je dio istraživanja pokazao kratkoročne rezultate Dry needling tehnike. 

Kao i za većinu drugih tehnika u fizikalnoj terapiji i općenito medicini potrebna su veća i opsežnija znanstvena istraživanja kako bi utvrdili točne protokole primjene tehnike. No to samo po sebi ne znači da se tu tehniku ne bi trebalo koristiti. 

Uvijek nastojte kombinirati znanost, praksu i iskustvo kako bi dobili maksimalne i dugoročne rezultate u tretmanu Vaših pacijenata. 

Također pogledajte isječak s predavanja na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu u kojem detaljno objašnjavam znanost iza Dry needling tehnike.

Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling edukacijama za fizioterapeute.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali rehabilitacijski stručnjak kakav ste oduvijek željeli biti!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu