Podijelite post

postoji li razlika između fizioterapeuta i masera?

Što je zapravo masaža?

Masaža je manualna tehnika koja pomoću određenih pokreta terapeutovih ruku manipulira mekim tkivima.

Manipulaciju mekim tkivima terapeut najčešće izvodi pomoću palčeva, šaka, dlanova i laktova te se iz tog razloga masaža naziva manualnom tehnikom.

Odabir pokreta kojima terapeut manipulira mekim tkivima ovisi o cilju same masaže ali svi pokreti su bazirani na podizanju, pomicanju, trenju i pritisku.

Kako bi pokreti i potezi u masaži bili svrsishodni moraju biti i sustavni, odnosno imaju svoj smjer, intenzitet i način na koji se izvode.

Što je zapravo masaža?
Tečaj Kliničke masaže Zagreb

Kako djeluje masaža?

Fizička manipulacija djeluje na smanjenje napetosti i poboljšanje cirkulacije mekih tkiva u određenim područjima ljudskog tijela što znači da pritisak i pokret koje terapeut izvodi potiču pojačani protok krvi u tretiranom području.

Poboljšana cirkulacija dovodi do povećanja razine kisika i hranjivih tvari te potiče otklanjanje otpadnih tvari što pomaže u regeneraciji tkiva.

Tkivo u kojem se pojačala cirkulacija postaje zagrijano te se samim time opušta i dobiva na svojoj fluidnosti što posljedično povećava opseg pokreta.

Masaža potiče i oslobađanje hormona endorfina, prirodnog lijeka protiv bolova u ljudskom tijelu te na taj način djeluje na smanjenje boli i nelagode.

Uz endorfin, masaža potiče i lučenje hormona poput dopamina, serotonina, oksitocina te tako pozitivno djeluje na ljudsko raspoloženje.

Potvrđuje li znanost masažu?

Iako se terapija masažom prakticira stoljećima, moderna znanstvena istraživanja dala su vrijedne uvide u njezine potencijalne zdravstvene dobrobiti.

Istraživanja potvrđuju kako masaža:

  • može smanjiti bol kod različitih stanja poput kronične boli u leđima, osteoartritisa i boli povezane sa tumorom
  • značajno smanjuje razinu stresa i tjeskobe kod pacijenata koji su podvrgnuti različitim medicinskim postupcima
  • poboljšava oporavak mišića i poboljšava atletsku izvedbu
  • poboljšava obrasce spavanja i smanjuje poremećaje spavanja kod osoba s nesanicom

Rezultati navedenih istraživanja pomažu terapeutu kod odabira vrste masaže koju će koristiti, odnosno u koju svrhu će se sama masaža koristiti.

Znanost o masaži
najbolji fizioterapeut u Zagrebu

Fizioterapeut je Maser?

Prva i osnovna razlika fizioterapeuta i masera je obrazovanje.

Fizioterapeuti imaju opsežniji i formalniji obrazovni program u usporedbi s masažnim terapeutima.

Nadalje, fizioterapeuti koriste širi spektar tehnika i terapijskih modaliteta, uključujući vježbe, manualnu terapiju (koja može uključivati masažu), elektroterapiju, hidroterapiju i edukaciju pacijenata.

Isto tako, fizioterapeuti rade s pacijentima koji boluju od ozbiljnih medicinskih stanja te nakon operacija i određenih ozljeda, dok masažni terapeuti više rade na opuštanju, smanjenju stresa i ublažavanju boli kod zdravih osoba ili onih s blažim tegobama.

Fizioterapeut NIJE maser!

Masaža može biti terapijska i koristiti se za liječenje različitih stanja, ali njezin opseg i metode su specifične i ograničene u usporedbi s fizikalnom i manualnom terapijom.

Ne, fizioterapeut nije isto što i maser.

Iako fizioterapeuti mogu koristiti masažu kao jednu od svojih tehnika, njihov opseg rada, edukacija i ciljevi su mnogo širi i obuhvaćaju različite terapijske pristupe za rehabilitaciju i liječenje raznih medicinskih stanja.

Zaključak
Klinička masaža Banja Luka - polaznici

Naučite čak 5 vrsta masaže!

U sklopu edukacije Kliničke i Rehabilitacijske masaže u Physioverse Academy-u naučit će te kako brzo i precizno rehabilitirati veliki broj sportskih ozljeda i poremećaja mišićno – koštanog sustava pomoću znanja čak 5 vrsta masaže.

Vrste tehnika koje će te naučiti:

  1. Relaksacijska masaža
  2. Medicinska masaža
  3. Sportska masaža
  4. Cross-Friction masaža
  5. Trigger point terapija

Edukaciju trenutno održavamo u 4 države i 5 gradova te se u svim gradovima mjesta izrazito brzo pune! 

Prijavite se na edukaciju Kliničke i Rehabilitacijske masaže već danas i počnite uspješno primjenjivati 5 tehnika masaže već drugi dan nakon edukacije!

Picture of BSc. PT Damjan Ljubić

BSc. PT Damjan Ljubić

Damjan je viši fizioterapeut, vlasnik privatne sportske ordinacije i glavni predavač na edukaciji iz Kliničke i Rehabilitacijske masaže.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali rehabilitacijski stručnjak kakav ste oduvijek željeli biti!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu