Podijelite post

kako započeti s edukacijama za fizioterapeute?

Kako dalje nakon fakulteta?

Završili ste fakultet, diplomirali i ne znate što dalje raditi s tom diplomom? 

Treba li se odmah zaposliti ili bi se prvo trebali dodatno educirati? 

Treba li upisati magisterij i doktorat ili je to suvišno? 

Trebate li odmah stažirati i je li Vam staž uopće potreban? 

Ovo su samo neka od brojnih pitanja koje smo svi imali nakon što smo završili prve 3 godine fakulteta fizioterapije. Ne nalazite se sami u ovoj situaciji i nažalost sustav ne radi ništa da Vas usmjeri u pravom smjeru kako bi postali vrhunski fizioterapeuti koji mogu brzo i učinkovito rehabilitirati svoje pacijente. 

U novom blogu Vam pišemo odgovore na sva ova pitanja jer smo i sami imali ista i kroz osobno iskustvo uspjeli dobiti odgovore na njih. 

Kako i Vi, naše kolegice i kolege ne bi morali to prolaziti sami odlučili smo s Vama podijeliti naše iskustvo i savjetovati Vas kako si možete olakšati taj put. 

Edukacija fizioterapeuta
Upitnik

Trebate li upisati magisterij?

Veliki dio kolega se odluči nastaviti školovanje iz jednog jedinog razloga. Taj razlog je da ne znaju kako nastaviti dalje i misle da je najbolja opcija sljedeće 2 godine njihovih mladih života provesti u daljnjem školovanju. 

No je li to istina? 

Osobno mislimo da u većini situacija ovo nije istina! 

Zašto to mislimo? 

Magisterij nosi 2 dodatne godine učenja koje nažalost u većini slučajeva recikliraju znanje savladano na prve 3 godine fakulteta. Također kao što već vjerojatno i sami znate magisterij se ne priznaje kao dodatna kvalifikacija prilikom rada u bolnicama i nećete dobiti dodatak na plaću zbog istoga.

Kada je magisterij koristan?

Magisterij je koristan kada nakon fakulteta planirate ostati u obrazovnom sustavu odnosno predavati na fakultetu. U toj situaciji Vam je on potreban i diže Vam koeficijent plaće i mogućnosti napredovanja na fakultetu. 

Što možete umjesto magisterija?

Smatramo da umjesto magisterija možete započeti s dodatnim CILJANIM edukacijama koje će Vas usmjeriti znatno bliže cilju da postanete vrhunski fizioterapeut nego što će to napraviti sami magisterij. 

2 godine su vrlo dug period u kojem možete naučiti visoku razinu izvedbe raznih tehnika koje će brzo, dugoročno i učinkovito pomoći Vašem pacijentu!

Više o magisteriju pročitajte u našem blogu: Imaju li smisla magisterij i doktorat u fizioterapiji?

Trebate li se zaposliti ili educirati?

Možete oboje odjednom! 

Za poslove u raznim privatnim praksama, poliklinikama i bolnicama nije nužno potrebno visoko znanje specijalnih tehnika kako bi bili uspješni u istim ustanovama. 

Najbolja opcija ovdje je što financijska što karijerna pronaći posao u struci koji će financirati dodatne edukacije te dodatno učiti od starijih kolega na poslu. 

Koliko god možda smatrali (a niste daleko od istine) da dobar dio kolega koji rade dugi niz godina u državnim ustanovama zapravo nemaju iskustva jer rade isključivo procedure poput terapijskih struja, ultrazvuka, lasera i sličnih fizikalnih modaliteta, ovo su ljudi sa značajnim iskustvom iza sebe koji su vidjeli veliki broj pacijenata i mogu Vas naučiti u početku puno toga. 

U ovakvoj situaciji gdje istovremeno radite i educirate se, spajate ugodno s korisnim i osiguravate si egzistenciju uz napredak u karijeri. 

 

Ideja
S kojim edukacijama započeti?

S kojim edukacijama započeti?

Koja je prava prva edukacija za započeti Vaše dodatno obrazovanje?

Odgovor na ovo pitanje zapravo najviše ovisi o Vašem željenom usmjerenju fizioterapije no postoje neka osnovna pravila kojih je dobro držati se kako bi brže i efikasnije napredovali. 

Svakako bi Vam savjetovali ako je to moguće da započnete s edukacijama koje se odnose na dijagnostiku kako bi znali preciznije tretirati svoje pacijente te kako bi mogli primijetiti red flags-e kod istih. 

U Physioverse Academy-u organizirali smo prvu takvu edukaciju na našim prostorima kroz koju možete naučiti kompletnu funkcionalnu anatomiju, ciljanu palpaciju pojedinih mišića, palpatornu dijagnostiku te saznati potencijalna rješenja za dijagnosticirani problem. 

Više o navedenoj edukaciji možete vidjeti na linku – Palpatorna Anatomija i Dijagnostika

Koje terapijske edukacije trebate prvo završiti?

Ovo ponovno ovisi o Vašem ciljanom usmjerenju u fizikalnoj terapiji. 

Svakako bi Vam preporučili da se što prije odlučite za usmjerenje jer bez ciljanog usmjerenja nećete nikada postati dobar i kvalitetan fizioterapeut.

Fizikalna terapija i medicina je grana medicine koja je iznimno opširna i u kojoj je jednostavno nemoguće biti dobar u svim granama koje postoje. 

Za više o specijalizacijama fizioterapeuta pročitajte naš blog:

Vrste specijalizacija kod fizioterapeuta

Odlučite se za jedan smjer i držite ga se kroz cijelu karijeru kako bi bili vrhunski fizioterapeut u odabranom području. 

Kada ste se odlučili za usmjerenje i završili dijagnostičke edukacije, vrijeme je započeti s ciljanim terapijskim edukacijama. 

Većina fizioterapeuta, pa tako i mi, radi u ortopedskom i sportskom usmjerenju pa ćemo Vam i dati primjer za to usmjerenje fizioterapije.

 

Fizioterapeut usmjerenje

Kojim redosljedom završavati edukacije?

Započnite prvo s edukacijom koja će utjecati na mišićni sustav pacijenta i s kojom će te dobiti brze rezultate na isti. 

Takve edukacije mogu biti Dry needling edukacijaCupping tečaj, Miofascijalna relaksacija, razne Trigger point edukacije i slične edukacije kroz koje učite relaksirati hipertonični mišić. S ovakvim tehnikama dobiti će te brzo i efektivno opuštanje mišića kod pacijenta te posljedično povećanje pokreta i smanjenje boli u tretiranom segmentu. 

Nakon što ste završili i usavršili tehniku za relaksaciju mišića usmjerite se na tehnike za uspostavljanje normalnog opsega pokreta u zglobu kao što su Smart Flossing, Manipulacije kralježnice i ekstremiteta, Kaltenborn, Maitland i druge slične edukacije. Na ovim edukacijama naučit će te brzo i efektivno vratiti zglob u optimalnu funkciju. 

Kada ste završili s pasivnim modalitetima edukacija jako je potrebno započeti s aktivnim modalitetima! Ovakvi modaliteti služe za edukaciju pacijenta o ciljanim i preciznim vježbama koje će dugoročno držati pacijenta u optimalnom stanju. Takve tehnike su DNS, PNF, Schroth metoda i sve druge aktivne tehnike za ciljano tretiranje problema kod Vaših pacijenata. 

Nemojte skakati s tehnike na tehniku!

Velika greška koju smo primijetili da dobar dio mladih kolegica i kolega radi je učenje velikog broja tehnika u iznimno kratkom periodu. 

Razumijemo i sami da želite što prije postaviti vrhunski fizioterapeut i izvoditi što je više moguće tehnika no na ovaj način to nikako nećete raditi kvalitetno i precizno. 

Kada ste se uhvatili jedne tehnike radite ju barem 6 mjeseci što je više moguće dok ju niste usavršili i dok niste u potpunosti sigurni u vašu sposobnost sigurnog i preciznog izvođenja iste. 

Tehnike poput Dry needling-a i Manipulacija kralježnice koje su iznimno zahtjevne i mogu biti opasne za pacijenta je potrebno raditi i dulje! Znači ako ste se odlučili usavršiti neku od ovih tehnika bazirajte se na njoj barem godinu dana dok niste u potpunosti sigurni u njeno izvođenje. 

Naravno uz sve ove pasivne tehnike potrebno je pacijenta usmjeriti u ciljane aktivne tehnike odnosno vježbe jer bez njih nije moguće dugoročno riješiti problem pacijenta. 

Ako trebate savjet s kojim edukacijama započeti slobodno nam se obratite na e-mail physioverseacademy@adsacrum.hr

zabrana
Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling i Cupping edukacijama za fizioterapeute.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali rehabilitacijski stručnjak kakav ste oduvijek željeli biti!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu