Podijelite post

5 stvari koje sam želio znati prije nego što sam postao fizioterapeut

Zablude o fizioterapiji

Velika većina mladih kolegica i kolega prije nego što započne školovanje za fizioterapeuta zapravo nema jasnu predodžbu o tome što fizioterapeut radi, gdje se može zaposliti te kako će taj posao izgledati u konačnici.

Sfera rada fizioterapeuta je vrlo opširna i kompleksna te je potrebno dobro shvatiti u kojem smjeru se želite educirati i u kojoj subspecijalizaciji fizioterapije u konačnici želite raditi. 

U ovom blogu ćemo pisati o 5 najčešćih zabluda koje smo osobno imali i koje smo primijetili da većina mladih kolega i kolegica imaju kada tek započnu obrazovanje za fizioterapeuta. 

Upitnik
fizioterapeut nije maser

1. Fizioterapeut je maser

Ovo je sigurno najčešća zabluda koju kolege i kolegice koji još nisu započeli službeno obrazovanje za fizioterapeuta imaju. 

Ovo je također jedna velika zabluda koju ima i velika većina pacijenata jer nisu dovoljno educirani u vezi sfere rada fizioterapeuta kao medicinskog stručnjaka. 

Iskreno bi rekli da masaža zapravo ni nije dio posla kao fizioterapeuta već je dio posla educiranog masera. Fizioterapeuti često rade ovaj dio posla jer na taj način najlakše zarađuju novce te najlakše privuku klijente. 

Fizioterapeut NIJE maser te opis posla fizioterapeuta definitivno nije masaža! 

2. Lako ću pronaći posao kao fizioterapeut

Ovo je možda nekada davno bila istina no u današnje vrijeme je daleko od iste. 

Primarno će te imati problem pronaći pripravnički staž kao što veliki dio kolega danas ima te posljedično će te imati problem dobiti licencu za fizioterapeuta jer nište završili pripravnički staž. 

Fizioterapeuta definitivno fali u bolnicama i sličnim ustanovama no činjenica je da su budgeti u državnim ustanovama izrazito mali te fizioterapeuti se ne gledaju kao esencijalno osoblje kojih je potrebno imati u adekvatnom broju. 

U današnje vrijeme posao kao fizioterapeut definitivno NIJE lagano dobiti. 

najbolji fizioterapeut u Zagrebu
Fizioterapeut u sportu

3. Posao u sportskim klubovima je dobro plaćen

Vjerujemo da se dobar dio mladih fizioterapeuta zamišlja u poznatim nogometnim, košarkaškim, rukometnim i sličnim klubovima i reprezentacijama te vide taj posao kao nešto glamurozno i luksuzno što će vas osigurati za cijeli život. 

Ovo je nažalost daleko od istine te su ovo također dijelovi struke koji su vrlo često izrazito potplaćeni i sve samo ne ekskluzivni i glamurozni. 

Velika većina sportskih klubova pa čak i reprezentacija gleda na fizioterapeute kao na nužno zlo te ih plaćaju minimalno koliko trebaju da ih zadrže u klubu jer ih većinom moraju zakonski imati ili igrači to zahtijevaju. 

Naravno ovdje postoje iznimke poput velikih sportskih klubova kao što je Real Madrid, Barcelona ili Manchester City do kojih se vrlo teško probiti te da bi ikada radili za njih mora vam se jako puno stvari poklopiti u karijeri. 

Posao u sportskim klubovima u većini slučajeva NIJE dobro plaćen i nije glamurozan kao što to zamišljate.

4. U bolnici će me cijeniti kao stručnjaka

Ovo je možda specifična situacija za Republiku Hrvatsku no vjerujemo da je u najmanju ruku i u ostalim državama bivše Jugoslavije vrlo slična situacija jer smo u stalnom kontaktu s kolegicama i kolegama iz navedenih područja. 

Nažalost u bolnicama se stvorila kultura u kojoj se fizioterapeuti gledaju kao nužno zlo i u nekim slučajevima čak potrčci koji doktorima izvode one terapije koje doktori ne žele ili ne znaju samostalno izvoditi. 

Iz tog razloga u bolnicama se odnosi prema fizioterapeutima na jako loš način te raditi u bolnicama za većinu kolega i kolegica je iznimno neugodno iskustvo. 

Naravno fizioterapeuti u bolnicama rade jako veliki posao bez kojeg rehabilitacija ne bi postojala no to ne vjerujemo da moramo objašnjavati Vama kao mladom fizioterapeuti/fizioterapeutkinji. 

U velikoj većini slučajeva u bolnicama vas NEĆE cijeniti kao stručnjake te će te se nekad osjećati čak i omalovažavano. 

fizioterapeutkinja u bolnici
Gerijatrijska fizioterapija

5. Otvoriti ću svoju ordinaciju i obogatiti se

Ovo je u teoriji vrlo dobra ideja koja je nažalost u praksi nekada teško ostvariva. 

Primarno kako bi otvorili svoju ordinaciju morate imati opsežno prethodno iskustvo u fizioterapijskoj procjeni odnosno dijagnostici, morate prethodno pregledati i izrehabilitirati veliki broj pacijenata te poznavati dovoljno opširan spektar dijagnostičkih i rehabilitacijskih tehnika kako bi pacijenta vodili kroz sve stadije rehabilitacije. 

Znači potrebno je dugogodišnje iskustvo rada s pacijentima kako bi uopće bili sigurni da možete samostalno obavljati proces fizioterapijske procjene i rehabilitacije. 

Ako i imate to iskustvo i otvorite svoju ordinaciju s adekvatnim znanjem, postoje šanse da nećete dovoljno dobro napraviti marketing pa vas ljudi neće prepoznati, bit će te na lošijoj lokaciji na koju nećete moći privući puno klijenata ili vam jednostavno samostalan posao neće odgovarati i stvarat će vam previše stresa. 

Računajte uvijek da će velika većina pacijenata odlaziti kod svega par najboljih fizioterapeuta u vašem gradu ili selu. 

Otvoriti svoju ordinaciju je definitivno moguće no imati uspješnu ordinaciju NIJE nikako lagano. 

5 ključnih stvari prije nego što postanete fizioterapeut

1. Fizioterapeut NIJE maser te opis posla fizioterapeuta definitivno nije masaža. 

2. U današnje vrijeme posao kao fizioterapeut definitivno NIJE lagano dobiti. 

3. Posao u sportskim klubovima u većini slučajeva NIJE dobro plaćen i nije glamurozan kao što to zamišljate.

4. U velikoj većini slučajeva u bolnicama vas NEĆE cijeniti kao stručnjake te će te se nekad osjećati čak i omalovažavano. 

5. Otvoriti svoju ordinaciju je definitivno moguće no imati uspješnu ordinaciju NIJE nikako lagano. 

Sažetak
Zaključak

Kako onda nastaviti?

Primarno bi vam savjetovali da imate realna očekivanja što se tiče fizioterapeutske struke i posla. 

Sekundarno no i najbitnije od svega bi vam savjetovali da se ciljano educirate što je ranije moguće i što je više moguće! Dodatne edukacije će vam povećati vrijednost na tržištu te će vam omogućiti znatno veću sposobnost zarade. 

U Physioverse Academy-u dovodimo samo najbolje svjetske stručnjake uz koje možete kvalitetno, brzo i praktično naučiti brojne vrhunske tehnike. 

Treća stvar koju bi vam savjetovali je da dobro odaberete put obrazovanja i rada koji će vam donijeti najbrže i najkvalitetnije rezultate i znanje. 

Nemojte odlaziti na edukacije tehnika koje nećete nikada osobno primjenjivati jer s takvim pacijentima ne radite. 

Također nemojte raditi u ustanovama u kojima će te nazadovati kao stručnjak te nećete koristiti maksimum svojih sposobnosti. 

Sljedeće savjetujemo da pročitate: Kako započeti s dodatnim edukacijama za fizioterapeute?

Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije, vlasnik Ad Sacrum ordinacije i direktor Physioverse Academy-a koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na međunarodnim edukacijama za fizioterapeute i ostale rehabilitacijske stručnjake.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali rehabilitacijski stručnjak kakav ste oduvijek željeli biti!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu