KIROPRAKTIKA

Što je to kiropraktika?

Kiropraktika je znanost koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom poremećaja mišićno – koštanog sustava. 

Manipulacije (koje većina ljudi naziva kiropraktikom) su samo dijelić znanosti kiropraktike i jedna od tehnika koje kiropraktičari i fizioterapeuti koji se bave kiropraktikom i osteopatijom upotrebljavaju u svojim ordinacijama. 

Svrha manipulacija u terapiji je brzim i efektivnim pokretima kiropraktičara / fizioterapeuta povećati pokretljivost i funkciju u tretiranom zglobu. 

Kiropraktika kralježnice

Na koji način djeluju manipulacije?

Manipulacije (HVLA) su manualna tehnika u kojoj terapeut koristi pokrete velike brzine i male amplitude kako bi oslobodio blokadu unutar zgloba i uspostavio normalnu pokretljivost. 

 

Manipulacije djeluju putem 3 mehanizma: 

  1. Biomehanički mehanizam – manipulacijom zgloba oslobađamo međuzglobni prostor i uspostavljamo normalnu pokretljivost
  2. Mišićno – refleksni mehanizam – spinalna manipulacija izaziva refleksne reakcije u mišićima koje posljedično znatno smanjuju tonus (napetost) mišića 
  3. Neurološki mehanizam – mehanizam unutar živčanog sustava tijela 
Ad Sacrum
5.0
Based on 256 reviews
powered by Google
js_loader

Povijest kiropraktike

1895. godine Dr. David Palmer (na fotografiji) napravio je što se sada smatra prvi tretman kiropraktike u povijesti na polugluhom domaru koji je radio u njegovoj ustanovi. Naime domar dok je radio u uredu doktora Palmera se sagnuo da pokupi kantu za smeće te je u tom trenutku čuo “pucketajući” zvuk unutar kralježnice i djelomično izgubio sluh. Dr. Palmer je zamolio domara da legne na terapijski stol i napravio mu manipulaciju kralježnice. Idući dan je domar rekao doktoru: “Čujem zvukove sa ceste!”. To saznanje je navelo Dr. Palmera da 2 godine poslije da otvori prvu školu za kiropratiku na svijetu. 

 

Kroz povijest su se događali sukobi između osteopata i kiropraktičara koji imaju slične tehnike a opet jako različite filozofije u vezi znanosti koje prakticiraju. 10 godina prije nego što je Dr. Palmer postavio temelje kiropratike Dr. Andrew Still je postavio temelje osteopatije koji su bili jako slični temeljima kiropraktike. Kiropraktika se više fokusira na zglobove i kralježnicu, dok se osteopatija bazira na holističkom (tijelo i duh su jedno) pristupu.

 

U našoj ordinaciji vjerujemo i primjenjujemo temelje osteopatije jer smatramo kako bi riješili uzrok problema da čovjekove segmente nije moguće gledati zasebno, već u cjelini. 

FAQ

Najčešća pitanja u vezi kiropraktike:

Kratak odgovor: Ne. 

Dulji odgovor: Ovisno u čijim je rukama manipulacija određuje dozu opasnosti. 

U rukama neprofesionalne i samostalno priučene osobe koja izvodi manipulaciju može biti iznimno opasna.

 U rukama visoko educiranog fizioterapeuta,osteopata ili kiropraktičara tehnika je u pravilu bezopasna.

Kratak odgovor: Ne

Dulji odgovor: Kiropraktika odnosno manipulacije kralježnice ne namještaju zglobove kao što se široko vjeruje.

Zvuk “krckanja” koji se događa prilikom manipulacije je zapravo puknuće mjehurića zraka unutar zgloba kralježnice. 

Kao i sve ostale manualne tretmane kiropraktiku NIJE potrebno redovno raditi. 

Svrha manipulacije je osloboditi pokret u zglobu kako bi se uspostavio normalan pokret i kako bi pacijent mogao nastaviti sa vježbama mobilnosti i snage. 

Slobodno priložite nalaz specijalista.
Vaša se pretplata nije potvrđena. Molim vas pokušajte ponovno.
Vaša prijava je uspješna!

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu i budite u toku sa najnovijim informacijama i savjetima iz fizikalne terapije i medicine.