Kiropraktika

Što je to kiropraktika?

Kiropraktika je znanost koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom poremećaja mišićno – koštanog sustava. 

Manipulacije (koje većina ljudi naziva kiropraktikom) su samo dijelić znanosti kiropraktike i jedna od tehnika koje kiropraktičari i fizioterapeuti koji se bave kiropraktikom i osteopatijom upotrebljavaju u svojim ordinacijama. 

Svrha manipulacija u terapiji je brzim i efektivnim pokretima kiropraktičara / fizioterapeuta povećati pokretljivost i funkciju u tretiranom zglobu. 

Kiropraktika kralježnice

Na koji način djeluju manipulacije?

Manipulacije (HVLA) su manualna tehnika u kojoj terapeut koristi pokrete velike brzine i male amplitude kako bi oslobodio blokadu unutar zgloba i uspostavio normalnu pokretljivost. 

Manipulacije djeluju putem 3 mehanizma:

  1. Biomehanički mehanizam – manipulacijom zgloba oslobađamo međuzglobni prostor i uspostavljamo normalnu pokretljivost
  2. Mišićno – refleksni mehanizam– spinalna manipulacija izaziva refleksne reakcije u mišićima koje posljedično znatno smanjuju tonus (napetost) mišića 
  3. Neurološki mehanizam – mehanizam unutar živčanog sustava tijela 

Povijest kiropraktike

1895. godine Dr. David Palmer (na fotografiji) napravio je što se sada smatra prvi tretman kiropraktike u povijesti na polugluhom domaru koji je radio u njegovoj ustanovi. Naime domar dok je radio u uredu doktora Palmera se sagnuo da pokupi kantu za smeće te je u tom trenutku čuo “pucketajući” zvuk unutar kralježnice i djelomično izgubio sluh. Dr. Palmer je zamolio domara da legne na terapijski stol i napravio mu manipulaciju kralježnice. Idući dan je domar rekao doktoru: “Čujem zvukove sa ceste!”. To saznanje je navelo Dr. Palmera da 2 godine poslije da otvori prvu školu za kiropratiku na svijetu. 

Kroz povijest su se događali sukobi između osteopata i kiropraktičara koji imaju slične tehnike a opet jako različite filozofije u vezi znanosti koje prakticiraju. 10 godina prije nego što je Dr. Palmer postavio temelje kiropratike Dr. Andrew Still je postavio temelje osteopatije koji su bili jako slični temeljima kiropraktike. Kiropraktika se više fokusira na zglobove i kralježnicu, dok se osteopatija bazira na holističkom (tijelo i duh su jedno) pristupu.

U našoj ordinaciji vjerujemo u i primjenjujemo temelje osteopatije jer smatramo kako bi dugoročno riješili uzrok problema ne smijemo gledati segmente ljudskog tijela odvojeno, već u cjelini. 

FAQ

Najčešća pitanja u vezi kiropraktike:

Kratak odgovor: Ne. 

Dulji odgovor: Ovisno u čijim je rukama manipulacija određuje dozu opasnosti. 

U rukama neprofesionalne i samostalno priučene osobe koja izvodi manipulaciju može biti iznimno opasna.

 U rukama visoko educiranog fizioterapeuta,osteopata ili kiropraktičara tehnika je u pravilu bezopasna.

Kratak odgovor: Ne

Dulji odgovor: Kiropraktika odnosno manipulacije kralježnice ne namještaju zglobove kao što se široko vjeruje.

Zvuk “krckanja” koji se događa prilikom manipulacije je zapravo puknuće mjehurića zraka unutar zgloba kralježnice. 

Kao i sve ostale manualne tretmane kiropraktiku NIJE potrebno redovno raditi. 

Svrha manipulacije je osloboditi pokret u zglobu kako bi se uspostavio normalan pokret i kako bi pacijent mogao nastaviti sa vježbama mobilnosti i snage. 

Zašto se liječiti kod nas?

Napredak nakon prvog tretmana

Radimo na brzim i dugoročnim rješenjima problema i već nakon prvog tretmana osjećate napredak i olakšanje simptoma.

Prijateljska ordinacija

U našoj klinici održavamo ugodnu i prijateljsku atmosferu kako ne bi imali dodatan stres.

Nema održavanja

Omogućavamo efektivna i dugoročna rješenja za Vaš problem kako bi uštedili vrijeme i novac!

Plan i program rehabilitacje

Ciljani plan rehabilitacije

1. korak: Rezervirajte termin kod nas

Putem e-maila, poruke ili poziva rezervirati ćemo Vam prvi termin u kojem ćemo saznati i objasniti točan problem.

2. korak: Plan i program rehabilitacije

U suradnji s Vama izrađujemo individualni, brzi i efektivni plan i program rehabilitacije koji će Vas sigurno voditi do optimalnog stanja.

3. korak: Povratak normalnom životu

Konačno će te ponovno biti bez bolova i kretati se s lakoćom.

Recenzije naših pacijenata

Ad Sacrum
5.0
Based on 274 reviews
powered by Google
Jadranka AvdićJadranka Avdić
09:18 29 Mar 23
Savršeno...jedna riječ koja govori sve. U 4 tretmana uklonjeni bolovi i tegobe koji su se sakupljali godinama. Toni zaista zna što radi. Teško mogu naći riječi hvale za tog mladog čovjeka koji je, kao prvo vrlo stručan, a drugo, jako drag i elokventan, tako da tretman koji je malo nelagodan učini ugodnijim i kraćim. U svakom slučaju za svaku preporuku !!! Kada ponovo zaboli idem k Toniju :).
Anja GrgicAnja Grgic
11:50 13 Dec 22
Rezervirala sam prvi termin na temelju preporuke radi dugogodišnjih problema sa lumbalnim dijelom, vratnom kraljeznicom, migrenama, trncima u stopalima i isijasom u obje noge.Prvim tretmanom smo rijesili upale i bolove u gornjem dijelu ledja i trapeza radi kojih sam prije dolaska zavrsila na hitnoj od jacine bolova, drugim tretmanom lumbalni dio, dakle ja sljedeci dan vise ne osjecam isijas niti trnce u stopalima. Tijelo mi se svakim danom fenomenalno oporavlja. Rezervirala sam i treci termin, dakle dugogodisnje konstantne probleme ( 12 godina!!! )Toni je sredio u samo 3 tretmana.Oduševljena sam pristupom i profesionalnoscu fizioterapeuta Tonia. Malo je reci da sam zahvalna i iskreno ga od srca preporucujem.
Bojan MihalicekBojan Mihalicek
21:30 17 Nov 22
Došao sam sa problemom vratnog i lumbalnog dijela kralježnice (koji traje 15 godina), trncima u nogama (kao posljedice nastalog išijasa) i ozljedom gležnja i tetive noge od prije godine dana. Sve probleme mi je riješio tehnikama dry needlinga i kiropraktike. Toni je izuzetno pristupačan i sve što radi detaljno objasni. Stručnost, odnos prema klijentima i komunikacija na vrlo visokoj razini. Definitivno preporučam svima kojima konvencionalne tehnike nisu pomogle.
Bernarda ButoracBernarda Butorac
21:10 17 Nov 22
Do Tonija sam došla preko preporuke frenda rukometaša i nisam požalila. U nekoliko tretmana mi je riješio problem bolne vratne kralježnice i zglobne čašice vilice koja je na pokret i zagriz bila bolna. Pokretljivost vilice mi je vrlo važna jer se bavim pjevanjem. Đečko je također došao samnom sa problemom vratnog i lumbalnog dijela kralježnice, trncima u nogama i ozljedom zgloba i tetive noge. Probleme nam je riješio tehnikama dry needlinga i kiropraktike. Toni je vrlo pristupačan i sve što radi detaljno objasni, također ga bez ustručavanja možete pitati sve što vas zanima, tako da smo mu se bez straha prepustili u ruke. Poslovanje, stručnost, odnos prema klijentima i komunikacija 5+.
Vesna KlanacVesna Klanac
17:44 28 Oct 22
Nakon dva dry needling tretmana otkocilo mi se rame i vrat, napetost je dovoljno popustila da me nakon dva mjeseca konačno ne boli glava, a i vrtoglavice nema. Nakon trećeg pikanja preostala bol na desnoj strani, kao muskulfiber, je gotovo nestala. Veselim se zadnjem tretmanu. Iako slovi kao bolan tretman, meni je bio vrlo podnošljiv, i djelovao je čak vrlo opuštajuće. Jako mi je drago što sam našla Tonija na IG-u.
Sonja BrajkinaSonja Brajkina
04:31 12 Oct 22
Phisio Toni je vrlo ugodna, educirana i skromna mlada osoba, koja zna svoj posao i bez puno mistificiranja i filozofiranja „udara u glavu“ i odmah ide na što brže rješavanje problema i to više nego uspješno. U komunikaciji je također ugodan i odmjeren, prilagođava se pacijentu i širokog je znanja te se s njim može razgovarati o raznim temama, što još više olakšava sam tretman i dovodi do osjećaja da tretman traje puno kraće nego što stvarno traje.Toliko uspješno u mom slučaju da sam nakon 9 mjeseci gotovo pa vegetiranja zbog ogromne boli već nakon prvog tretmana počeo sa šetnjama od najmanje 5 km dnevno, a nakon drugog sam počeo ponovo i vježbati.Za kraj mogu samo preporučiti ovog mladog stručnjaka u svom polju i reći mu jedno veliko HVALA.
IlonaIlona
10:11 26 Sep 22
Da mogu dati 100 zvjezdica, bilo bi malo. Zapravo mi je teško složiti dojam i rečenice, a da u potpunosti prikažem koliko sam zahvalna. Koje olakšanje nakon godina nelagode u ramenu i nemogućnosti rotacije, kad napokon uspiješ zarotirati rame do kraja. Bez bolova! Tonijeva stručnost, znanje i ljubav prema ovom poslu se osjete u svakoj njegovoj rečenici. Problemu pristupa izravno, bez BS, odmah kaže što i kako se može očekivati. Imala sam visoka očekivanja koja je nadmašio. Toni, HVALA ti!
IvoIvo
16:37 24 Jul 22
Čovjek mi je bez ikakve filozofije brzo i učinkovito riješio problem donjeg dijela kralježnice koji me pratio više od pet godina i za kojeg sam mislio da će ostati kroničan. Preporučam svakome da ode i pusti Tonija da ga pregleda i odluči koje je rješenje najbolje. Toni legendo hvala ti još jednom!
Janja MuzinaJanja Muzina
07:42 14 May 22
Posluziti cu se djecjim rjecnikom i reci: "Ne volim dry needling!". Preporukom prijatelja s kojim sam razgovarala o bolovima s kojima zivim zbog neurednog zivota i dugosatnog rada pri racunalu, dosla sam kod Tonija na tretman. Tijekom tretmana Toni je ublazavao moje bolove razgovorom i objasnjavanjem. Vratila sam se i na drugi tretman. Danas zivim bez bolova i preporucam Tonija svima zbog njegove profesionalnosti, strucnosti i ljudskog pristupa s postovanjem prema klijentu.
js_loader

Zašto se rehabilitirati kod nas?

Za više informacija i rezervaciju termina kontaktirajte nas klikom na gumb ispod. 

besplatan vodič 

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji i brži proces rehabilitacije!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji i brži proces rehabilitacije!

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu