Podijelite post

5 fenomenalnih izvora znanja za fizioterapeute i kineziterapeute

Možete li se besplatno obrazovati?

Nakon završetka fakulteta fizioterapije ili kineziterapije većina nas je osuđena na samostalno obrazovanje bez kojeg je jednostavno nemoguće napredovati. 

To samostalno obrazovanje većinom uključuje pohađanje tečajeva pojedinih tehnika i eventualno čitanje knjiga za one koji imaju malo više volje. 

No je li moguće iskoristiti besplatne izvore znanja i adekvatno se educirati?

Moramo li kao terapeuti platiti za svako konkretno znanje? 

Neke stručne i zahtjevne stvari kao što recimo su tehnike manipulacija kralježnice ili Dry needling-a jednostavno morate platiti kako bi ih adekvatno naučili.

No na osnovne stvari kao što su anatomija, kineziologija, najnovija znanstvena istraživanja, biomehanika, općenito poznavanje ljudskog tijela i brojne druge u večini slučajeva ne morate potrošiti ni centa

U ostatku bloga Vam donosimo 4 fenomenalna BESPLATNA izvora znanja i 1 koji trebate platiti manji iznos koji su nama pomogli da postanemo znatno bolji i kvalitetniji stručnjaci!

Izvori znanja za fizioterapeute

Pedro ili Physiotherapy Evidence Database je Australijska baza podataka koja sadrži veliku količinu randomiziranih ispitivanja, smjernica kliničke prakse i sustavne preglede u području fizikalne terapije, kineziterapije i medicine. 

Pritiskom na opciju “BROWSE” dobiti će te filtrirana istraživanja iz pojedinih grana fizikalne terapije, medicine i općenito rehabilitacije kao što su: 

 • Sportska rehabilitacija
 • Kronična bol 
 • Ortopedska rehabilitacija
 • Neurološka rehabilitacija
 • Pedijatrijska rehabilitacija
 • Kronične plućne bolesti
 • i brojne druge…
 
Ovo je izvor koji mi osobno redovno koristimo te se također na njihovoj stranici možete pretplatiti na pojedine grane koje Vas zanimaju te će Vam svaki mjesec na E-mail stići najnovija znanstvena istraživanja iz odabranih grana. 

Ovu BESPLATNU online edukaciju Vam ne možemo dovoljno preporučiti! 

Ovo je edukacija iz koje smo mi osobno bolje naučili anatomiju nego u 3 godine fakulteta! 

Edukacija je u potpunosti online te ju vodi profesorica s Harvarda koja predaje anatomiju, radiologiju i neurobiologiju! 

Edukacija u pravilu traje 7 tjedana no s obzirom na to da je online možete ju znatno slobodnije prolaziti nego da je uživo. Naravno ovdje je i potrebno znanje Engleskog jezika pošto je edukacija na istome. 

Što će te naučiti kroz edukaciju?

 • Detaljnu anatomiju lokomotornog sustava
 • Histologiju lokomotornog sustava
 • Osnovne koncepte radiologije
 • Kako prepoznati 5 čestih ozljeda
 • Kako ljudsko tijelo izgleda iznutra
 
NAPOMENA: Dio ovog online tečaja sadrži rezanje leša koje Vam može znatno pomoći u shvaćanju i usavršavanju anatomije ljudskoga tijela. Svima bi toplo preporučili da prođu taj dio no ako imate osjetljivost na takve prizore budite oprezni. 

Physiopedia je nešto kao Wikipedia za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Ova web stranica najveći je izvor znanja o rehabilitaciji na internetu i koriste je rehabilitacijski stručnjaci diljem svijeta. 

Što sve možete naučiti u sklopu Physiopedije?

 • Precizne detalje o pojedinim dijagnozama koje tretirate
 • Nova saznanja u području rehabilitacije i medicine
 • Kako izvoditi pojedine dijagnostičke testove
 • Anatomiju lokomotornog sustava
 • Prikaze pojedinih slučajeva 
 • Najučinkovitije intervencije kod pojedinih dijagnoza 
 • i brojne druge…
 
Physiopedia također ima mobilnu aplikaciju koja Vam može služiti kao vrlo dobar podsjetnik za anatomiju, dijagnostiku te ciljani tretman u Vašoj ordinaciji.  

Born to Walk je knjiga koja fenomenalno objašnjava biomehaniku ljudskog hoda te proces evolucije istoga. 

Autor James Earls istražuje misterij naše evolucije te opisuje mehanizme koji nam omogućuju da budemo učinkoviti u dvonožnom hodu

Promatrajući cijelo tijelo kao međusobno povezanu jedinicu, Earls objašnjava kako možemo postići maksimalnu učinkovitost našeg hoda i putem toga riješiti dobar dio problema u lokomotornom sustavu. 

Ova knjiga je osnova za razumijevanje biomehanike hoda i općenito biomehanike čovjeka te ju toplo preporučujemo svim stručnjacima koji se bave ljudskim pokretom.  

Ako nas pratite već neko vrijeme ili ste pročitali par naših blog postova shvatili ste da nam je glavni cilj promicanje kvalitetnog, praktičnog јас znanstveno dokazanog znanja u području fizikalne terapije i rehabilitacije

Sustavno radimo na tome da napravimo struke fizioterapije, kineziterapije i medicine kvalitetnijima na području Hrvatske, bivše Jugoslavije pa u konačnici i u svijetu. 

Vjerujemo da smo već postali jedno od glavnih odredišta za kvalitetne informacije u području fizikalne terapije, rehabilitacije i medicine i trudit ćemo se da u budućnosti budemo još kvalitetniji. 

Kako bi naučili još više od nas preuzmite BESPLATAN vodič za rehabilitacijske stručnjake i automatski se pretplatite na našu E-mail listu kako bi uvijek imali najnovije informacije iz svijeta fizikalne terapije, rehabilitacije i medicine. 

Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling edukacijama za fizioterapeute.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali специјалист за рехабилитација начинот на кој сте секогаш сакав да бидам!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu