Podijelite post

razlika između kiropraktike i osteopatije

Osteopatija

Osteopatija je znanost koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom zdravstvenih problema pomoću pokreta, manualnih tehnika i edukacije u svrhu izlječenja i boljitka stanja kod pacijenta. 

Osteopatija se temelji na načelu da dobrobit pojedinca ovisi o kvalitetnom zajedničkom funkcioniranju kostiju, mišića, ligamenata, tetivnog tkiva te organskog sustava. 

1885. godine osteopatiju je utemeljio Dr. Andrew Still, američki liječnik i kirurg koji je smatrao da tijelo ima prirodnu sposobnost oporavka od lošeg zdravlja kada svi segmenti tijela učinkovito funkcioniraju. 1892. godine Dr. Still je formirao prvu školu Osteopatije u SAD-u. 1913. osteopatija dolazi u Europu gdje u Londonu jedan od prvih studenata dr. Stilla, John Martin Littlejohn postavlja Europske standarde osteopatije te 1917. osniva Britansku školu Osteopatije. 

Osteopatija

Kiropraktika je znanost koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom poremećaja mišićno–koštanog sustava. Tretman kiropraktike obično uključuje manualnu terapiju s naglaskom na manipulacije odnosno HVLA tehnike.

Kiropraktičari isto kao osteopati obavljaju klinički pregled pacijenta tako da naprave anamnezu, pregledaju prethodne nalaze ostalih specijalista te postave radnu dijagnozu. Nakon toga se kroz terapiju služe u početku nježnim tehnikama u vidu mobilizacija i opuštanja tkiva, pa sve do poznatih manipulacija koje svi uglavnom smatraju “kiropraktikom”. 

Temelje kiropraktike je 1895. godine postavio Dr. David Palmer koji je 2 godine kasnije otvorio prvu školu kiropraktike na svijetu. 

Koja je razlika između osteopatije i kiropraktike?

Primarna razlika između kiropraktike i osteopatije je u filozofijama koje su pozadina samih tehnika. 

Kiropraktičar će se uglavnom usredotočiti na koštano-zglobni sustav pacijenta, dok će se osteopat usredotočiti više holistički, odnosno gledat će kompletno tijelo i um pacijenta te tražiti način kako da napravi balans među njima. 

Osteopati se obično oslanjaju na cijeli niz pristupa i tehnika dok se kiropraktičari baziraju na tehnikama koje izravno djeluju na koštano-zglobni sustav. 

Osteopati također rade i na tretmanima organskih sustava kao što su dišni i probavni sustav. 

Konačni cilj kiropraktičara je izvršiti “prilagodbe” kralježnice i ostalih tretiranih zglobova kroz proces ponovnog usklađivanja. Kiropraktičari vjeruju da ako je kralježnica “poravnata” kako treba, tijelo se može samo izliječiti. 

Osteopatija se s druge strane u potpunosti fokusira na odnos između mišićno-koštanog sustava i cjelokupnog zdravlja osobe te nastoji uskladiti stabilnost i regeneraciju kompletnog organizma pacijenta.

Razlika između kiropraktike i osteopatije
Fizikalna terapija

Trebam li osteopata, kiropraktičara ili fizioterapeuta?

U konačnici naziv stručnjaka koji se bavi liječenjem problema mišićno-koštanog sustava je nebitan! 

Savjet za sve naše pacijente bi bio da dobro provjere stupanj edukacije i iskustva pojedinog kiropraktičara/osteopata/fizioterapeuta kojeg posjećuju te njihovo iskustvo odnosno specijalizaciju za specifični problem koji taj isti pacijent ima. 

Sve 3 znanosti su iznimno srodne i pristupaju istim problemima na sličan način s malim razlikama. U konačnici poanta je omogućiti pacijentu bezbolan i kvalitetan pokret kakav je imao prije ozljede odnosno stanja zbog kojeg je i posjetio medicinskog stručnjaka.

Pogledajte što svjetski poznati fizioterapeut piše na našem blogu o manipulacijama kralježnice!

Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling edukacijama za fizioterapeute.

besplatan vodič 

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji јас brži proces rehabilitacije!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu