Podijelite post

imaju li smisla magisterij i doktorat u fizioterapiji?

Srednja škola za fizioterapeuta

Početak obrazovanja za fizioterapeuta kod većine kolega i kolegica započinje već u srednjoj školi. 

Moram priznati da osobno nisam završio srednju školu za fizioterapeuta no s obzirom na to da već 10 godina radim u struci i posljednjih par godina intenzivno predajem fizioterapeutima svih razina obrazovanja vjerujem da sam dovoljno dobro upoznat s obrazovanjem i kvalitetom u istoj. 

Srednja škola nas inicijalno upoznaje s pojmom fizioterapije te uči osnovnim procedurama poput terapije strujama, ultrazvuka, magneta, standardiziranih terapijskih vježbi i ostalih uobičajenih procedura koje se koriste u javno – zdravstvenom sustavu odnosno bolnicama, domovima zdravlja, poliklinikama i sličnim ustanovama. 

No je li znanje iz srednje škole realno dostatno za kvalitetan napredak i progresiju u karijeri fizioterapeuta?  

Srednja škola za fizioterapeute
Fakultet fizioterapije

Fakultet fizioterapije

Pod fakultet fizioterapije ćemo ovdje pričati o prve 3 godine fakulteta fizioterapije odnosno o stjecanju zvanja baccalaureus fizioterapije

Osobno sam vlastito obrazovanje započeo tek s fakultetom fizioterapije i moram priznati da se nisam osjećao ni najmanje zakinuto s nedostatkom znanja u odnosu na kolege koji su već prethodno završili srednju školu. 

Naime i sami kolege koji su prethodno završili srednju školu za fizioterapeuta su mi potvrdili da je znanje koje su dobili u srednjoj školi previše šturo i da su zapravo jedino ciljano učili raditi standardizirane procedure fizikalne terapije. 

Na fakultetu smo već u samom početku počeli učiti anatomiju, kineziologiju, fiziologiju, fiziku i ostale stručne predmete na razini na kojoj se oni ni približno ne uče u srednjoj školi

Fakultet nas je zapravo učio da razmišljamo kao kliničari i u konačnici kao terapeuti.

Tijek fakulteta

Prva godina fakulteta je ključna jer ako dobro ne savladamo predmete anatomije i kineziologije nećemo imati nikakvu podlogu za daljnje obrazovanje. 

Nakon što smo uspješno savladali prvu godinu usudili bi se reći da je već 50% fakulteta uspješno odrađeno. 

U druge dvije godine fakulteta bazirat ćemo se na stručnijim i preciznijim predmetima što iz općenitog područja medicine, što iz područja fizikalne terapije i rehabilitacije. 

U konačnici nakon završene 3 godine fakulteta fizioterapije i stečenog zvanja baccalaureus fizioterapije imat ćemo vrlo snažnu osnovu i znanje za daljnje obrazovanje i nastavak karijere fizioterapeuta.

Studenti fakulteta fizioterapije
Razlika između kiropraktike i osteopatije

Što nakon 3. godine fakulteta?

Velika većina kolegica i kolega nakon 3. godine fakulteta neće biti sigurna trebaju li nastaviti s fakultetskim obrazovanjem, trebaju li stažirati ili se trebaju odmah baciti u privatne vode

Ovo je zapravo sasvim logično pitanje na koje Vam nažalost nitko neće moći dati 100% ispravan odgovor no mi ćemo se ovdje potruditi dati Vam ciljane smjernice što iz vlastitog iskustva što iz iskustva usmjeravanja velikog broja kolegica i kolega koji su prošli edukacije naše Physioverse Akademije

Odgovor na ovo pitanje ovisit će o nizu faktora odnosno o Vašem željenom usmjerenju u karijeri fizioterapeuta. 

Kada upisati Magisterij?

Ovdje ćemo biti brutalno otvoreni i iskreni prema Vama. 

Koliko je prve 3 godine fizioterapije korisno toliko u većini slučajeva magisterij neće biti koristan za daljnji napredak u karijeri. 

Većina programa magisterija su zapravo recikliranje gradiva prve 3 godine fakulteta i pisanje većeg broj znanstvenih radova koji se nažalost u većini slučajeva recikliraju iz već prethodno napisanih znanstvenih radova. Znači realna mogućnost karijernog napretka u ovakvom programu je stvarno minimalna. 

Magisterij isključivo ima smisla ako planirate ostati predavati odnosno raditi u obrazovnom sustavu, točnije na fakultetima gdje će Vam trebati magisterij i doktorat kako bi ispunili uvjete za glavne predavače i kako bi si u konačnici povećali koeficijent plaće. 

No ako kao većina nas ne planirate primarno raditi u obrazovnom sustavu već želite raditi u praksi s pacijentima, čitajte ovaj blog dalje.

Magisterij fizioterapije
najbolji fizioterapeut u Zagrebu

Što raditi umjesto magisterija?

Ako želite postati najbolji mogući rehabilitacijski stručnjak u realnoj praksi počnite raditi što je prije moguće!

Ovaj početak se može dogoditi u par različitih oblika rada koji nužno ne isključuju jedan drugi.

Osobno sam za vrijeme fakulteta počeo “vježbati” terapijske tehnike na članovima obitelji, prijateljima pa nakon nekog vremena i na pacijentima “u fušu”. Da svi u našoj struci radimo u fušu u nekom dijelu karijere pa ćemo to ovako iskreno i napisati. 

Odmah nakon fakulteta započeo sam pripravnički staž kroz koji sam naučio neke osnovne tehnike i procedure u fizikalnoj terapiji te koji mi je bio dobra osnova za daljnji napredak u karijeri. 

Isto tako sam se počeo intenzivno educirati na pojedinim edukacijama iz ciljanih tehnika za koje sam vjerovao da će donijeti brže, bolje i dugoročnije rezultate mojim pacijentima. 

Poanta ove cijele priče je da ako želite postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak i fizioterapeut počnite raditi i dodatno se educirati što je prije moguće!

Učite od najboljih stručnjaka!

Kao što smo već prethodno naveli kroz ovaj članak, znanje preneseno iz srednje škole i fakulteta nažalost nikome od nas neće biti dovoljno za ciljano, kvalitetno i dugoročno rješenje problema kod naših pacijenata.

U Physioverse Academy-u isključivo organiziramo edukacije iz preciznih, dokazanih i dugotrajno učinkovitih tehnika koje predaju vrhunski stručnjaci koji vode najbolje ocijenjene ordinacije u Hrvatskoj i ostatku regije. 

Preuzmite naš vodič za rehabilitacijske stručnjake koji će Vam pomoći da BESPLATNO započnete ciljanu i preciznu edukaciju kako bi s vremenom i Vi postali vrhunski rehabilitacijski stručnjak!

Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije, vlasnik Ad Sacrum ordinacije i direktor Physioverse Academy-a koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na edukacijama za fizioterapeute i ostale rehabilitacijske stručnjake.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali специјалист за рехабилитација начинот на кој сте секогаш сакав да бидам!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu