Podijelite post

što je zapravo biomehanika i zaštu ju morate razumjeti?

Što je Biomehanika?

Biomehanika je interdisciplinarna znanost koja se bavi primjenom mehaničkih zakona na živi organizam. Proučava sile koje djeluju na ljudsko tijelo te koje promjene one izazivaju.

Lokomotorni sustav predstavlja sustav za kretanje čija je osnova skelet koji se sastoji od kostiju i čini strukturu tijela koja osigurava čvrstoću i stalan oblik. Također su nam važni mišići i zglobovi koji osiguravaju pokretljivost.

Oko zglobova se vrši pokret, a aktivnost mišića međusobno približava odnosno udaljava dijelove tijela. Primjer bi bio primicanje ruke tijelu ili odmicanje natkoljenice od tijela.

faze hoda
Smart Flossing tečaj Zagreb

Utjecaj Biomehanike u rehabilitaciji

Kvalitetna kineziterapija (terapija pokretom) sastoji se od ciljanih vježbi kojima utječemo na promjenu tkiva u vidu poboljšanja funkcije odnosno veće jakosti, većeg opsega pokreta i smanjenja boli na najsigurniji mogući način.

Biomehanika nam omogućava dobro razumijevanje pokreta koji ćemo koristiti u određenoj fazi rehabilitacije, te na koji način možemo raditi progresiju opterećenja koja je nužna bilo da je riječ o sportskoj ozljedi, boli u leđima, boli u vratu ili drugom ortopedskom problemu.

Samo razvijanje jakosti i opsega pokreta nije dovoljno. Važno je razumjeti i kako se jedan dio tijela kreće u odnosu na drugi.

Primjer:

Uzmimo za primjer rotaciju lopatice prilikom podizanja ruke iznad glave.

Zanima nas koji zglobovi sudjeluju u navedenom pokretu te na koji način i zašto. Ukoliko razumijemo biomehaniku ramena odabir vježbi vrlo je lagan i logičan.

Kada osiguramo dobru biomehaniku navedenog zgloba, tada možemo govoriti o dobro provedenoj rehabilitaciji istog.

Cilj Biomehanike u Rehabilitaciji

Biomehanika hoda, trčanja i ostalih kretnji olakšava nam odabir vježbi kojima želimo postići željenu promjenu.

Nama je kao rehabilitacijskim stručnjacima cilj razumjeti koji je najjednostavniji način za rješavanje problema. Često nije nužno odabrati više od dvije do tri vježbe.

Primjer:

Uzmimo jedan primjer vezano za sportske ozljede mišića odnosno tetiva.

Važno je razumjeti na koji način utječe pojedina vrsta mišićne kontrakcije na sami mišić ako govorimo o mišićnim ozljedama u vidu istegnuća ili rupture mišića te tendinopatiji ili rupturi tetive.

To su situacije kada ne želimo odmor ali je važno razumjeti kako i zašto ćemo opteretiti tkivo uz što manji rizik za što veću pozitivnu promjenu.

Plan i program rehabilitacije
Razlika između fizijatra i fizioterapeuta

Kod kojih dijagnoza koristimo Biomehaniku?

Dobro poznavanje biomehanike uvelike nam pomaže u rehabilitaciji mnogih dijagnoza.

Kod gotovo svih sportskih ozljeda kao što su mišićne ozljede, tendinopatije, uganuća zglobova, iščašenja zglobova, ozljede koljena, ozljede ramenog zgloba te mnoge druge, važno je razumjeti kako na najjednostavniji i najsigurniji način možemo vratiti pokretljivost i jakost te smanjiti rizik od ponovne ozljede.

Osim sportskih ozljeda, mnoga druga bolna stanja također zahtijevaju pokret s opterećenjem a ne odmor kao što se još uvijek vrlo često krivo govori.

Primjer:

Bol u donjem dijelu leđa (ako nije prisutna ozbiljnija ozljeda) čest je primjer gdje je nužno osigurati pokretljivost i jakost kralježnice.

Na nama je da taj pokret bude primjeren boli i/ili razini ozljede uz što bolju ekonomičnost.

To znači da ne moramo osmišljavati veliki broj vježbi koje osoba mora provoditi već kroz ciljani pokret želimo što bolji i brži rezultat.

Naučite ciljane rehabilitacijske vježbe!

U sklopu edukacije Biomehanike u Rehabilitaciji u Physioverse Academy-u naučit će te kako brzo, precizno i dugoročno rehabilitirati veliki broj sportskih ozljeda јас ortopedskih stanja pomoću znanja ciljanih vježbi. 

Edukaciju trenutno održavamo u 4 države i 5 gradova te se u svim gradovima mjesta izrazito brzo pune! 

Prijavite se na Biomehaniku u Rehabilitaciji već danas i počnite uspješno primjenjivati ciljane vježbe te rehabilitirajte svoje pacijente i klijente vrlo brzo i vrlo dugoročno! 

Smart Flossing tečaj Mostar - polaznici
Picture of Mag. Cin. Marko Drašković

Mag. Cin. Marko Drašković

Marko je kineziolog, kineziterapeut i predavač na edukacijama iz Biomehanike u Rehabilitaciji i Smart Flossing-a koji u sklopu svoje ordinacije u Velikoj Gorici radi na rehabilitaciji i oporavku vrhunskih sportaša.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali специјалист за рехабилитација начинот на кој сте секогаш сакав да бидам!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu