Podijelite post

10 savjeta za MLADE FIZIOTERAPEUTE

Mladi fizioterapeuti

Svi smo mi u jednom trenutku naše karijere bili mladi fizioterapeuti koji nisu bili sigurni kako započeti karijeru i u kojem smjeru se orijentirati tijekom karijere. Normalno je da kada završite fakultet/medicinsku školu niste sigurni u kojem smjeru se dodatno educirati, gdje se zaposliti, kome se obratiti za pomoć. 

Kako bi Vam cijeli taj proces olakšali odlučili smo podijeliti s mladim kolegama 10 (prema našem mišljenju) najbitnijih savjeta koje bi mi osobno voljeli da smo ih dobili nakon službenog obrazovanja. 

Savjeti će sadržavati brojne teme od toga kako najbolje usvojiti gradivo na fakultetu, do toga gdje i kako se educirati, na koji način započeti sa samim edukacijama, trebate li otvoriti svoju ordinaciju ili u početku raditi za nekoga i druge slične savjete. Ovo su savjeti iz našeg osobnog iskustva i naravno da se mogu razlikovati od kolege do kolege odnosno od fizioterapeuta do fizioterapeuta. 

Ovi savjeti su naša najbolja namjera kako bi pomogli mladim fizioterapeutima da što lakše i što brže postanu vrhunski stručnjaci koji su nam prijeko potrebni u Republici Hrvatskoj. 

Fizoterapeut Toni
Fizioterapeuti fakultet

1. Izvucite maksimum iz službenog obrazovanja

Već je normalno vjerovanje u današnjem društvu da je službeno obrazovanje, bilo to u ovom slučaju medicinska škola ili fakultet za fizioterapeuta nužno zlo iz kojeg ne možemo puno izvući i koje jednostavno moramo odraditi kako bi postali fizioterapeuti i kako bi zakonski mogli obavljati posao fizioterapeuta. 

Iako bi se djelomično složili s ovom tvrdnjom u smislu da dobar dio izbornih predmeta i dijelova gradiva koje učimo u školi i na fakultetu nećemo nikad koristiti, postoji dio koji nam je doslovno neophodan za ovu struku i bez kojeg ne možemo dalje nastaviti. 

Naravno tu su u prvu ruku anatomija i kineziologija bez čijeg vrhunskog znanja doslovno nemamo što raditi u ovoj struci. Koliko god to grubo zvučalo kako bi bili vrhunski fizioterapeuti morati imati visoku razinu znanja iz anatomije i kineziologije kako bi razumjeli osnove struke i ne bi napravili dodatnu štetu pacijentu. 

Osim anatomije i kineziologije tu su usko povezani strukovni predmeti poput fizioterapijske procjene, uvoda u fizioterapiju, fizioterapije u pojedinim granama medicine, fizioterapijske vještine i drugih koje nam mogu stvoriti vrhunsku osnovu i znanje za daljnji nastavak karijere. 

Sažetak:

Iskoristite maksimum iz službenog obrazovanja i naučite dobro sve što bi Vam moglo biti korisno kroz karijeru.

2. Po završetku službenog obrazovanja ponovite anatomiju i kineziologiju

Kao što smo već napomenuli u prethodnom poglavlju anatomija i kineziologija su osnove osnova fizikalne terapije i medicine. Kako bi mogli dalje nastaviti s dodatnim edukacijama i/ili sa stažiranjem uzmite si literaturu koja Vam se pokazala najkvalitetnijom u školi ili na fakultetu i dobro ponovite anatomiju lokomotornog sustava i kineziologiju. 

Dobro utvrđeno znanje iz anatomije i kineziologije će Vam biti velika prednost i vrlo jaka osnova za daljnje edukacije i sami rad na stažu ili negdje dalje. Bez dobro utvrđenog znanja iz ta 2 područja imati ćete veliki problem s praćenjem samih daljnjih edukacija pa i prilikom rada s pacijentima jer nikad nećete biti sigurni zašto nešto radite, radite li dobro i hoće li to nešto naškoditi pacijentu ili mu pomoći. 

Sažetak:

Dobro savladano i utvrđeno znanje iz anatomije i kineziologije je najbitnija osnova za nastavak karijere fizioterapeuta iza službenog obrazovanja. 

Anatomija čovjeka
Fizikalna terapija

3. Odradite pripravnički staž (ili nemojte)

Pripravnički staž je nešto što nas država “prisiljava” napraviti kako bi dobili licencu za fizioterapeuta i mogli samostalno obavljati posao fizioterapeuta u službenim ustanovama i većini sportskih klubova. 

No zašto smo napisali u zagradi “ili nemojte”? Ovisno o tome gdje i kako planirate raditi u budućnosti će ovisiti i faktor trebate li stažirati ili ne. Ako se vidite u budućnosti u službenoj ustanovi kao što su bolnica, privatne poliklinike, vrhunski sportski klubovi i slično, pripravnički staž i polaganje stručnog ispita će Vam biti nužni i nećete ih nikako moći izbjeći. 

Ako se odlučite imati svoju privatnu ordinaciju (o tome ćemo više u idućim poglavljima) i raditi sa individualnim sportašima kao što i mi u Ad Sacrum ordinaciji osobno radimo, staž kao staž i licenca Vam neće biti prijeko potrebni. 

Sažetak:

Ukoliko planirate karijeru u bolnicama, službenim ustanovama i sportskim klubovima pripravnički staž je potreban. 

Ukoliko planirate raditi za sebe i sa individualnim sportašima staž nije potreban. 

4. Jesu li Vam potrebne dodatne edukacije?

Dodatne edukacije su iznimno potrebne ako želite biti vrhunski stručnjak i brzo, učinkovito i dugoročno pomagati svojim pacijentima. Nažalost, fizioterapeuti (kao i većina drugih struka) na fakultetu ne dobiju dovoljno praktično znanje za rad s pacijentima i nužno je pohađati dodatne edukacije kako bi usavršili svoje znanje i bili sigurniji u fizikalnu terapiju koju primjenjujemo na našim pacijentima.

Kao što vjerojatno već i sami znate, postoji veliki broj dodatnih edukacija koje se nude na tržištu za fizioterapeute te su neke od njih iznimno korisne, a neke se mogu pokazati prilično beskorisnima. 

Koje točno edukacije trebate pohađati će ovisiti o usmjerenju fizikalne terapije i kakva vrsta fizioterapeuta Vi osobno želite biti. O tome ćemo više u idućem poglavlju.

Sažetak:

Dodatne edukacije su nam prijeko potrebne ako želimo postati vrhunski stručnjaci te brzo, učinkovito i dugoročno pomagati našim pacijentima.

Fizioterapeut u ordinaciji

5. Kako se usmjeriti kao fizioterapeut?

Postoje brojna usmjerenja u sklopu fizikalne terapije i medicine. Dio fizioterapeuta ide u smjeru ortopedije, dio u smjeru neurologije, dok drugi odlučuju raditi s djecom odnosno usmjeriti se u smjeru pedijatrije. 

U kojem god smjeru se odlučili usmjeriti to će Vam biti i ključan faktor na to kako i s kojim dodatnim edukacijama započeti i u kojem smjeru se usavršavati. 

Smatramo kako bi bili vrhunski u ovome poslu nije dovoljno raditi sa svim vrstama pacijenata, odnosno struka fizioterapeuta je toliko opširna da ako se odlučite raditi s ortopedskim, neurološkim i pedijatrijskim pacijentima u sklopu Vaše ordinacije ili posla, velike su šanse da nećete biti vrhunski u nijednom području. Jednostavno ćete biti prosječni u svemu.

Sažetak:

Izrazito bitan faktor za Vašu karijeru je u kojem smjeru ćete se odlučiti napredovati i učiti. Odlučite se za smjer ortopedije, neurologije, pedijatrije ili neki treći smjer kako bi bili vrhunski u tom području fizikalne terapije i medicine.

Više o specijalizacijama saznajte u našem blogu: Vrste specijalizacija za fizioterapeute 

6. Kako započeti s dodatnim edukacijama?

Ponovno ovisno u kojem smjeru se želite usmjeriti, u tom istome smjeru ćete započeti i s edukacijama. 

Svakako bi bilo preporučljivo započeti s dijagnostičkim edukacijama kako bi mogli preciznije utvrditi koji točno problem muči Vašeg pacijenta i na koji mu način najefektivnije možete pomoći. Ovo je posebno bitno ako imate svoju privatnu praksu jer ćete često morati sami dijagnosticirati točne probleme pacijenta (iako bi uobičajeno liječnik medicine to trebao raditi).

Nakon što utvrdite znanje iz dijagnostike, vrijeme je da započnete s terapijskim edukacijama. Postoji veliki broj terapijskih edukacija i ovisno o tome u kojem ste se smjeru fizikalne terapije usmjerili u tom smjeru ćete i ići s terapijskim edukacijama. Znači kod neurološke specijalizacije neurološke edukacije, kod ortopedske specijalizacije ortopedske, kod sportske sportske edukacije i tako dalje. 

Sažetak:

Započnite prvo s dijagnostičkim edukacijama kako bi znali utvrditi točan problem Vašeg pacijenta. Nakon što utvrdite dijagnostiku započnite s terapijskim edukacijama vezanim usko za Vaše usmjerenje kao fizioterapeuta.

Detaljno pročitajte u blogu: 

Kako započeti s edukacijama za fizioterapeute?

7. Koje fizioterapeutske edukacije pohađati?

Ovdje ćemo Vam najviše govoriti o edukacijama vezanima za ortopedsko i sportsko usmjerenje fizikalne terapije jer i sami radimo taj dio struke i imamo puno iskustva u istome. No također ćemo spomenuti i neke druge edukacije poput edukacija za neurološko i pedijatrijsko usmjerenje. 

Ako se usmjeravate u ortopedsko i sportsko usmjerenje potrebno je započeti s dijagnostičkim edukacijama koje su vezane uz procjenu ortopedskih i sportskih ozljeda i stanja. To su znači edukacije vezane uz procjenu ozljeda mišića, tetiva i zglobova te sindroma prenaprezanja koji su jako česti u ovom usmjerenju. Jedna od takvih edukacija je edukacija iz Palpatorne Anatomije i Dijagnostike kroz koju će te proći temeljito funkcionalnu anatomiju i palpatornu dijagnostiku. Takve vrste dijagnostičkih edukacija će Vam znatno pomoći u daljnjem rješavanju problema kod pacijenata. 

Nakon navedenih dijagnostičkih edukacija započnite s najučinkovitijim terapijskim edukacijama za navedene probleme što bi iz našeg iskustva bile dry needling edukacija i manipulacije (HVLA) koje vrlo brzo i efektivno smanjuju bol i vraćaju opseg pokreta. 

Uz navedene edukacije je vrlo bitno proći edukacije vezane uz kineziterapiju odnosno terapijske vježbe koje su daleko najbitniji segment rehabilitacije pacijenta.

U ortopedskom i sportskom usmjerenju također mogu biti korisne tehnike smart flossing-a, cupping-a i druge slične tehnike.

Kvalitetne neurološke i pedijatrijske edukacije koje možete pohađati su Bobath, Wojta i slične edukacije usmjerene na neurološki sustav i razvoj čovjeka odnosno djeteta.

Sažetak:

U ortopedskom i sportskom usmjerenju započnite s dijagnostičkim edukacijama koje su usmjerene na ortopedske i sportske ozljede te nastavite s edukacijama manualne terapije i kineziterapije. 

Kod neurološkog i pedijatrijskog usmjerenja Bobath i Wojta su najkvalitetnije edukacije koje daju najbolje rezultate.

8. Trebam li otvoriti svoju ordinaciju?

Ovo je iznimno individualno pitanje i ovisiti će o Vašim ciljevima i ambicijama za Vašu vlastitu karijeru fizioterapeuta. 

Ako planirate (kao i mi) raditi s vrhunskim sportašima i ortopedskim pacijentima te steći iskustvo što je brže moguće i oblikovati se kao fizioterapeut, savjetovali bi Vam da otvorite svoju privatnu praksu odnosno obrt za fizikalnu terapiju. U vlastitoj ordinaciji ćete moći usmjeriti terapiju u smjeru u kojem Vi želite da ona ide i nitko Vam neće nametati svoj način rada. No kako bi mogli samostalno raditi s pacijentima potrebno je i određeno iskustvo i znanje i svakako bi Vam preporučili da završite brojne edukacije i usavršite svoj rad i znanje radom u drugim klinikama/bolnicama dok niste sigurni 100% u svoje znanje i stručnost. 

Ako nemate ambicije za privatnom praksom i osjećate se ugodno raditi u timu, opcija su bolnice, privatne klinike, sportski klubovi i manje privatne ordinacije fizikalne terapije. 

Bolnice su ovdje po nama najgora opcija što s uvjetima rada, što financijski, što sa “stručnosti” s kojom će Vas Vaši “mentori” u bolnici usmjeravati.

Privatne klinike mogu biti kvalitetne i nekvalitetne ovisno o vlasniku i samom usmjerenju klinike. 

Sportski klubovi su jako dobra opcija za životopis no u većini slučajeva financijski nisu najbolja opcija.

Manje privatne ordinacije mogu biti fenomenalna opcija ako radite s izrazito stručnim i sposobnim kolegama uz koje možete napredovati.

Sažetak:

Vlastita ordinacija je najveća prilika za samostalan rad i napredak no da bi bili sigurni u kvalitetu svoje ordinacije potrebno je imati prethodnog iskustva i završene kvalitetne edukacije. 

Alternativne opcije su bolnice, privatne klinike, sportski klubovi i manje privatne ordinacije koje sve imaju svojih mana i prednosti.

 

Privatna ordinacija fizioterapeuta

9. Hoću li uspjeti pomoći svim pacijentima?

Nažalost nećete uspjeti pomoći baš svim pacijentima. Doći će Vam u ordinaciju povremeno pacijent čija dijagnoza možda nije uopće povezana sa sferom fizikalne terapije i medicine. A nekad ćete pak jednostavno predvidjeti točan problem kod pacijenta iz raznih razloga. Možda ste taj dan imali previše pacijenata i umorni ste. Možda baš taj problem nije dio vaše najuže sfere stručnosti. Bilo kako bilo jako je bitno kada primijetite da niste u mogućnosti baš tom određenom pacijentu riješiti njegov problem, usmjeriti ga dalje na pregled kod specijaliziranog liječnika medicine ili kod kolege za kojeg mislite da bi mogao znati riješiti problem. 

Nemojte nikada dopustiti da Vaš ego bude prije zdravlja i boljitka Vašeg pacijenta. Nije sramota ne znati, sramota je praviti se da znate i napraviti pogoršanje inicijalnog stanja kod Vašeg pacijenta. 

Sažetak:

Nemoguće je pomoći svim pacijentima iz velikog broja razloga i ako niste sigurni da možete riješiti problem pacijentu usmjerite ga na daljnje pretrage kako bi zaključili u čemu je točan problem.

10. Kada završava edukacija fizioterapeuta?

Edukacija fizioterapeuta NE završava nikada! 

Radimo u struci koja se razvija, napreduje, dolaze nova istraživanja, utvrđuju se bolje tehnike i rješavaju se problemi brže i učinkovitije. Zbog svih ovih navedenih razloga obrazovanje fizioterapeuta ne završava nikada i potrebno je usavršavati se i učiti doslovno do mirovine. 

Nemojte si nikada dopustiti da zaostajete sa znanjem za mlađim i ambicioznijim kolegama bez obzira na Vaše iskustvo i uspješnost Vaše terapije i rada s pacijentima. Uvijek će dolaziti nove i bolje tehnike, novi i bolji pristupi i potrebno ih je cjeloživotno učiti i napredovati. 

Sažetak:

Edukacija fizioterapeuta ne završava nikada te je potrebno učiti i usavršavati se kroz cijelu karijeru jer fizikalna terapija i medicina konstantno napreduju i usavršavaju se.

Edukacija fizioterapeuta
Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling edukacijama za fizioterapeute.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali rehabilitacijski stručnjak kakav ste oduvijek željeli biti!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu