Podijelite post

razumiju li mma borci i treneri kako izbjeći nastanak ozljeda?

MMA sport i ozljede

MMA je vrlo zahtjevan sport u kojem profesionalni borci treniraju čak i po 12 puta tjedno

S obzirom na veliki broj treninga i samu prirodu sporta u kojem borci konstantno dobivaju udarce, logičan je zaključak da su ozljede vrlo česta pojava. 

No mogu li se te ozljede prevenirati? 

Postoji li dovoljno znanja među borcima i trenerima da bi prevenirali te iste ozljede? 

Kakav je odnos boraca i trenera prema ozljedama? 

Odgovore na ova i brojna druga pitanja saznajte u novom blogu kolegice Lucije Gnjidić.

Autor uvoda: Toni Marić 

Conor Mcgregor MMA borac
Polaznica edukacije Lucija Brkan

Istraživački rad na MMA populaciji

Cilj ovog istraživačkog rada koji je bio priložen kao diplomski rad na fakultetu je bio istražiti odnos između poluprofesionalnih i profesionalnih MMA boraca u Hrvatskoj i fizioterapije odnosno procesa prevencije ozljeda. 

U istraživačkom radu provedeni su intervjui s 34 MMA borca te je cilj bio procijeniti znanje i opisati pristup boraca i trenera prema ozljedama i prevenciji istih. 

Dobili smo neke vrlo zanimljive rezultate koji se neće svidjeti svima no koji su realni! 

Ograničeno znanje i zanemarivanje ozljeda

Istraživački podaci prikupljeni iz intervjua s hrvatskim MMA borcima naglašavaju sveopći nedostatak čak i osnovnog znanja o sportskim ozljedama.

Razumijevanje čestih ozljeda i njihovih mogućih posljedica od strane boraca je neadekvatno, što rezultira nemarom i  zanemarivanjem odgovarajuće profesionalne pomoći. 

Mnogi borci skloni su zanemariti naizgled manje ozljede, nesvjesni potencijalnih dugoročnih posljedica s kojima se mogu suočiti. 

Ovaj jaz u znanju naglašava  potrebu za rješavanjem obrazovnog aspekta prevencije i liječenja ozljeda unutar MMA zajednice.

oprez
MMA trener

Preveliko povjerenje trenerima?

Zanimljivo je da rezultati istraživanja pokazuju da hrvatski MMA borci pokazuju višu razinu povjerenja u sposobnost svojih trenera da se nose s njihovim ozljedama u usporedbi s medicinskim stručnjacima, posebice kada je riječ o lakšim ozljedama.

Ovo pogrešno usmjereno povjerenje može navesti borce da se oslanjaju isključivo na svoje trenere za liječenje ozljeda, zanemarujući stručnost i specijalizirano znanje koje posjeduju fizioterapeuti.

Rješavanje ove neravnoteže povjerenja ključno je kako bi se osiguralo da borci dobiju odgovarajuću skrb utemeljenu na dokazima tijekom svog treninga i natjecateljskog puta.

Važnost suradnje terapeuta i trenera

Temeljen na opsežnoj analizi podataka istraživanja, glavni zaključak rada naglašava potrebu da fizioterapija aktivno surađuje s trenerima, a ne da se fokusira samo na sportaše.

Integracija fizioterapije u trenažni proces MMA-a u Hrvatskoj mora uključivati kohezivni napor dviju strana.

Bliskom suradnjom s trenerima, fizioterapeuti mogu pružati specijalizirane smjernice, educirati trenere o strategijama prevencije ozljeda i olakšati provedbu odgovarajućih protokola za upravljanje ozljedama.

Ovaj suradnički pristup osigurava da treneri igraju integralnu ulogu u promicanju odgovornih praksi i dobrobiti svojih boraca.

Suradnja MMA trenera i fizioterapeuta
Zaključak

Ograničeno znanje trenera i boraca!

Podaci istraživanja dobiveni iz intervjua s hrvatskim poluprofesionalnim i profesionalnim MMA borcima ukazuju na njihovo ograničeno znanje o ozljedama i njihovu sklonost da vjeruju trenerima u odnosu na medicinske stručnjake, posebno za lakše ozljede.

Ključni zaključak ove studije je važnost uspostavljanja suradničkog odnosa između fizioterapeuta i trenera u trenažnom procesu MMA boraca u Hrvatskoj.

Poticanjem ovog partnerstva, borci mogu dobiti bolje smjernice za prevenciju ozljeda, odgovarajuću medicinsku skrb i holistički pristup njihovoj sveukupnoj dobrobiti, što u konačnici dovodi do sigurnijeg i odgovornijeg bavljenja MMA-om.

Picture of Bsc. PT. Lucija Gnjidić

Bsc. PT. Lucija Gnjidić

Lucija je bacc. fizioterapije i vlasnica Bodyarchitect ordinacije koja je ujedno i Master Dry needling terapeut.

besplatan vodič 

Kako postati vrhunski rehabilitacijski stručnjak?

(+ besplatan pristup online tečaju iz Anatomije koji predaje profesorica s Harvarda)

Naučite kojim točno redoslijedom trebate poduzimati korake kako bi što prije postali rehabilitacijski stručnjak kakav ste oduvijek željeli biti!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu