Podijelite post

Rehabilitacija vratne kralježnice
profesionalnog mma borca

Prvi dolazak i pregled vratne kralježnice

Trener profesionalnog MMA borca Ilije Brkana nas je kontaktirao putem Instagrama zbog ozljede vratne kralježnice koja već dulje vrijeme muči njegovog borca i koju nije ju mogao riješiti kod više različitih stručnjaka. 

Prilikom prvog dolaska MMA borca u našu ordinaciju u razgovoru s njim smo utvrdili kako je do ozljede vratne kralježnice došlo prilikom hrvanja te učestalih povlačenja za glavu i vratnu kralježnicu te padova na istu tijekom treninga. 

Simptomi koji su mučili borca: 

 • bol u vratu prilikom treninga hrvanja
 • smanjena pokretljivost vratne kralježnice
 • ukočen vrat tijekom cijeloga dana
 • trnci u rukama prilikom sportskih aktivnosti (cervikobrahijalni sindrom)
 
Navedeni simptomi su borca ograničavali do tolike granice da nije mogao odraditi trening u punoj snazi i nije bio spreman u tom stanju za profesionalne borbe. 

Prema svim navedenim simptomima zaključili smo kako Ilija ima upalu i kompresiju živaca brahijalnog pleksusa koji počinju u vratnoj kralježnici i protežu se duž ruke koju inerviraju i pokreću. 
MMA borac Ilija Brkan
dry needling tretman cervikobrahijalnog sindroma

Plan fizikalne terapije i rehabilitacije

Nakon obavljenog pregleda odlučili smo u suradnji s borcem i trenerom sastaviti plan i program fizikalne terapije i rehabilitacije. S obzirom na to da je Ilija profesionalni sportaš prioritet nam je bio brzo i efektivno riješiti sve probleme vezane uz vratnu kralježnicu kako bi se što prije vratio u sistem treninga i borbi. 

Bez obzira na žurnost Ilije i njegovog trenera da se vrati u trenažni proces i mečeve, nama je cilj bio napraviti rehabilitaciju što učinkovitijom i dugoročnijom. Naime, kod profesionalnih sportaša je vrlo teško pronaći idealnu sredinu kako bi dobili brzu i efektivnu rehabilitaciju i oporavak. Kroz iskustvo rada sa vrhunskim sportašima mi smo u tome uspjeli i sastavili program koji je odgovarao borcu i njegovom treneru. 

Ciljevi fizikalne terapije i rehabilitacije su nam bili: 

 • smanjiti bol u vratu koja se javlja prilikom treninga na minimalnu razinu i u konačnici je otkloniti
 • vratiti normalnu pokretljivost vratne kralježnice kako ne bi došlo do daljnjih ozljeda
 • potpuno otkloniti ukočenost vrata i vratne kralježnice
 • smanjiti i ukloniti trnce i ostale deficite u rukama prilikom hrvanja i drugih segmenata MMA treninga 

Fizikalna terapija i rehabilitacija vratne kralježnice

Prema točno postavljenom planu i programu rehabilitacije odlučili smo se odmah nakon prvog pregleda započeti s terapijom kako bi borcu što prije riješili problem i vratili ga u trening i same borbe. 

Fizikalne terapije i specijalne procedure koje smo koristili: 

 • dry needling – terapijom dry needling-a cilj nam je bio smanjiti mišićnu napetost vratne muskulature i posljedično smanjiti kompresiju na živce brahijalnog pleksusa
 • manipulacije (kiropraktika) – pomoću manipulacija vratne kralježnice i Y-strap trake za dekompresiju smo vratili opseg pokreta vratne kralježnice i potpuno uklonili ukočenost u vratu
 • cupping – smo koristili kako bi povećali protok cirkulacije i dodatno opustili muskulaturu cijelih leđa
 • vježbe mobilnosti i snage – sportašu smo dali upute na koji način bi se trebao točno vratiti u trening odnosno koje bi vježbe trebao raditi kroz rehabilitaciju te na početku standardnog trenažnog procesa
 
Kroz 5 tretmana odnosno 20 dana smo Iliji otklonili bolove i vratili potpuni opseg pokreta u vratnu kralježnicu. U suradnji s Ilijinim trenerom odlučili smo o postepenom uvođenju u trenažni proces i postepenom opterećenju vratne kralježnice. Borac je također dobio upute kako se treba ponašati tijekom treninga kako mu se navedeni problem ne bi više vratio.
 

Ilija je nakon cijelog procesa dogovorio službenu suradnju s Ad Sacrum ordinacijom te ga već dulje vremena pratimo kroz sve pripreme i mečeve. 

MMM borac Ilija Brkan
Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling edukacijama za fizioterapeute.

besplatan vodič 

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji i brži proces rehabilitacije!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji i brži proces rehabilitacije!

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu