Podijelite post

što je lažni išijas ili piriformis sindrom?

Koju vrstu Išijasa zapravo imate?

Jeste li znali da za simptome Išijasa postoji više krivaca te da nisu uvijek uzrokovani problemima u lumbalnoj kralježnici? 

Piriformis sindrom ili Lažni išijas je stanje u kojem mali mišić Piriformis koji se nalazi duboko u stražnjici svojom napetosti pritišće živac ischiadicus i uzrokuje simptome poput bolova, trnaca i smanjenog osjeta u području stražnjice te duž stražnje vanjske strane natkoljenice i potkoljenice. 

Ovi simptomi su vrlo slični ili čak isti lumboishialgiji ili “običnom išijasu” te je vrlo bitno razlikovati uzrok navedenih simptoma kako bi znali isti tretirati odnosno liječiti. 

Kako bi shvatili i razlikovali uzroke potrebno je prvo shvatiti što su ishijadični živac i mišić piriformis te kakve nam točno tegobe mogu uzrokovati.

Prva pomoć kod išijasa
Piriformis sindrom

Ishijadični živac

Ishijadični živac najveći je i najdulji živac u ljudskom tijelu koji se proteže od lumbalne kralježnice te prolazi kroz stražnjicu, stražnju stranu bedra, stražnju stranu natkoljenice te završava u stopalu. 

Ishijadični živac omogućava osjet i funkciju u području bedra, potkoljenice i stopala te nam omogućava radnje kao što su hodanje, trčanje, penjanje i stajanje. 

Na svojem najdebljem dijelu ishijadični živac ima čak 2 cm u promjeru

S obzirom na sve navedeno vjerujemo da možete zamisliti do kolikih problema može doći ako postoji disfunkcija i kompresija ovog velikog i vrlo važnog živca. 

Mišić Piriformis

Piriformis je mali mišić glutealne regije (područja stražnjice) koji se nalazi duboko ispod jednog od najvećih i najjačih ljudskih mišića, Gluteusa Maximusa. 

Piriformis pripada skupini od 6 kratkih vanjskih rotatora kuka uz gemellus superior i inferior, obturator externus i internus te quadratus femoris. 

S obzirom na to da je vezan za križnu kost na jednom kraju te za veliki trohanter na drugom kraju, zadužen je za stabilizaciju zgloba kuka i pomicanje kuka u različitim smjerovima. 

Pokreti koje mišić primarno izvodi su vanjska rotacija u zglobu kuka te abdukcija (odmicanje kuka prema van) kada je kuk u fleksiji. 

S obzirom na svoj specifičan položaj odmah iznad ishijadičnog živca prevelika napetost piriformisa može vrlo lagano uzrokovati simptome išijasa. 

mišić Piriformis
oprez

Kako prepoznati Lažni išijas?

Simptomi do kojih dolazi kod piriformis sindroma mogu se pojaviti u stražnjici, bedru, potkoljenici i stopalu

Neki od najčešćih simptoma u navedenim područjima su: 

 • bol
 • pečenje
 • trnci
 • mravinjanje
 • slabost
Simptomi se mogu pogoršati kod određenih aktivnosti kao što su:
 • hodanje
 • trčanje
 • penjanje uz stepenice

Kako ga dijagnosticirati?

Dijagnostika piriformis sindroma ili lažnog išijasa često je pogrešna jer stručnjak koji pregledava pacijenta sa simptomima išijasa će vrlo često pretpostaviti drugi uzrok problema. 

Također ne postoje specifične medicinske pretrage s kojima se može s potpunom sigurnosti utvrditi postojanje piriformis sindroma. 

3 vrlo bitna elementa dijagnostike u ovoj situaciji su: 

 1. Povijest bolesti 
 2. Klinički pregled 
 3. Palpacija 
Povijest bolesti je potrebno pregledati kako bi shvatili ima li pacijent prethodne slične simptomatologije te postoje li oštećenja lumbalne kralježnice.
Klinički pregled sadrži specifične testove kojima možemo utvrditi pojedine probleme odnosno uzroke i isključiti druge. 
Palpacija će nam ovdje biti daleko najbitniji dio pregleda jer ćemo čvrstim pritiskom na sami mišić dobiti povratnu informaciju od pacijenta izaziva li mu pritisak bol, trnce, pečenje i mravce duž noge. 
 
Ako nakon pregleda stručnjak nije siguran postoji li problem u piriformisu ili problem dolazi iz lumbalne kralježnice potrebno je napraviti daljnje radiološke pretrage. 
Fizioterapeut Toni potpisivanje
Ideja

Liječenje Piriformis sindroma

S obzirom na to da je uzrok samog piriformis sindroma ili lažnog išijasa prevelika napetost odnosno hipertonus mišića piriformisa primarno će biti potrebno opustiti navedeni mišić

Piriformis možemo opustiti pomoću:

 • zagrijavanja tkiva (topli oblozi, deep heat ili slične kreme koje griju)
 • istezanja specifičnog za mišić piriformis 
 • rolanja piriformisa na foam rolleru
 • masaže 
 • trigger point terapije
 • dry needling tehnike
Nakon što smo opustili mišić i otklonili kompresiju sa živca ishijadicusa potrebno je ciljano jačati mišić piriformis kako nam se simptomi ne bi vratili. 
Osim mišića Piriformisa potrebno je i ciljano jačati okolnu glutealnu muskulaturu i mišiće trupa kako bi ponovno uspostavili balans muskulature te kako bi lokomotorni sustav optimalno funkcionirao. 

8 koraka do izliječenja

1. Shvatite da je Ishijadični živac najdulji živac u ljudskom tijelu koji može biti kompresiran na većem broju mjesta.

2. Mišić piriformis nalazi se neposredno iznad ishijadičnog živca te njegova napetost lako uzrokuje kompresiju. 

3. Simptomi koji se javljaju su bol, trnci, pečenje, mravinjanje i slabost u stražnjici, duž stražnje vanjske strane natkoljenice i potkoljenice te prema stopalu. 

4. Simptomi se mogu pogoršati hodanje, trčanjem i penjanjem. 

5. Prilikom dijagnostike potrebno je pomoću palpacije utvrditi napetost i osjetljivost piriformisa. 

6. Bitno je isključiti protruziju diska i slične bolesti kralježnice. 

7. Kako bi otklonili simptome bitno je opustiti mišić piriformis. 

8. Nakon opuštanja moramo jačati Piriformis i okolne mišiće kako se problem ne bi ponovno vratio. 

Sažetak
Poziv fizioterapeutu

Kada potražiti stručnjaka?

Ako Vam simptomi išijasa ili lažnog išijasa traju dulje od par tjedana te ne prolaze s nijednom od metoda navedenih u ovom članku potrebno je što prije posjetiti medicinskog stručnjaka kako bi se problem riješio. 

Piriformis sindrom se u pravilu vrlo brzo rješava kroz par tretmana te nema nikakve potrebe da dulje vremena vučete ovaj problem i mučite se sa simptomima. 

U Ad Sacrum ordinaciji svakodnevno vrlo uspješno tretiramo Piriformis sindrom te se nemojte ustručavati kontaktirati nas ako sumnjate na Piriformis sindrom ili Lumboishialgiju jer Vam možemo pomoći brzo, precizno i dugoročno! 

Kontakt možete ostvariti putem E-maila manager@adsacrum.hr ili putem kontakt obrasca

Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije, vlasnik Ad Sacrum ordinacije i direktor Physioverse Academy-a koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na međunarodnim edukacijama za fizioterapeute i ostale rehabilitacijske stručnjake.

besplatan vodič 

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji i brži proces rehabilitacije!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji i brži proces rehabilitacije!

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu