Podijelite post

koliko često trebate posjetiti fizioterapeuta?

Prvi kontakt s fizioterapeutom

Uhvatili su Vas izraziti bolovi u leđima ili nekom drugom dijelu mišićno – koštanog sustava i odlučili ste kontaktirati fizioterapeuta za pomoć.

Jedno od prirodnih pitanja koje će te sigurno imati je “Koliko tretmana je potrebno da riješim svoj problem?”

No je li ovo pitanje adekvatno bez da Vas fizioterapeut pregleda? 

Trebate li uopće postavljati ovo pitanje ako želite optimalnu terapiju? 

Ovo pitanje definitivno NE trebate postaviti jer svaki vrhunski stručnjak će Vam na njega odgovoriti da ne može znati točan broj tretmana bez da Vas detaljno pregleda u svojoj ordinaciji.

najbolji fizioterapeut u Zagrebu
Išijas simptomi

Prvi dolazak fizioterapeutu

Nakon što ste se telefonski ili putem e-maila dogovorili za točan termin s fizioterapeutom, doći će te na inicijalni pregled. 

Na inicijalnom pregledu terapeut će Vam pregledati povijest bolesti i napraviti sve potrebne testove kako bi zaključio u čemu je točan problem. 

Ovisno od terapeuta do terapeuta odmah nakon inicijalnog pregleda će Vam se napraviti prva terapija koju je pregledom terapeut utvrdio da je adekvatna za Vaš problem. 

U našoj ordinaciji odmah po prvom dolasku radimo pregled i terapiju kako bi što prije riješili Vaš problem. 

Kako znati točan broj tretmana?

Nakon inicijalnog pregleda i tretmana fizioterapeut će morati procijeniti reakciju Vašeg organizma i odgovor Vašeg specifičnog problema na primijenjenu terapiju. 

Naime, svaki organizam individualno reagira i nemoguće je točno reći da će baš Vaš organizam isto reagirati na istu terapiju kao i organizam druge osobe odnosno pacijenta. 

Iz tog razloga je terapeutu iznimno teško procijeniti točan broj tretmana na prvom pregledu bez da vidi kako Vaš organizam reagira na određenu vrstu terapije i podražaja.

Upitnik
Tijek rehabilitacije

Tijek rehabilitacije

Kada dođete na drugi tretman kod fizioterapeuta tada bi već trebali zajedno vidjeti kakva je Vaša reakcija na pojedinu terapiju i koliko će tretmana otprilike trebati da se riješi problem

S razlogom smo ovdje napisali otprilike jer fizikalna terapija i rehabilitacija nije linearan proces u kojem sve konstantno ide na bolje već se može i dogoditi pogoršanje tijekom terapije ovisno o Vašem pridržavanju uputa koje Vam je fizioterapeut dao. 

Završetak rehabilitacije

Cilj svake rehabilitacije je dovesti organizam odnosno tijelo pacijenta u stanje prije ozljede ili poremećaja zbog kojeg je inicijalno i posjetio fizioterapeuta. 

Nakon što ste u suradnji s fizioterapeutom doveli svoje tijelo u optimalno stanje fizioterapeut Vam treba dati daljnje upute kako se problem ponovno ne bi vratio

Te daljnje upute će većinom uključivati adekvatne vježbe koje trebate redovno raditi, modifikaciju ponašanja koje Vas je prvotno i dovelo do problema te upute u kojim situacijama se trebate ponovno javiti terapeutu

Hodanje
Istraživanje o ledenim kupkama

Redovno održavanje?

Sigurno ste puno puta čuli od terapeuta da će te sada trebati na redovne masaže, kiropraktike, cuppinge ili bilo koje druge varijante terapija kako bi “održali Vaše stanje”

Ovo jednostavno nije istina i nažalost je način da Vam terapeut uzme više novaca. 

Jedini ispravan način “održavanja” povoljne situacije dobivene s terapijom je redovno aktivno vježbanje i modifikacija aktivnosti koje su Vam u startu i stvorile problem. 

Na dodatne terapije se dolazi isključivo u situaciji kada se ponovno jave ozbiljniji simptomi jer to znači da ste nešto od prethodne 2 navedene stvari neispravno radili u međuvremenu. 

U ovakvoj situaciji bi Vam preporučili pri pojavi prvih simptoma odmah se javiti fizioterapeutu jer što su “svježiji” simptomi to ih je lakše riješiti.

 

Koraci adekvatne rehabilitacije

1. Prilikom prvog kontakta s fizioterapeutom nemojte postaviti pitanje o broju tretmana

2. Prvi dolazak fizioterapeutu omogućiti će Vam da saznate više o svom problemu i da odredite terapiju

3. Točan broj tretmana je nemoguće znati jer svaki organizam individualno reagira

4. Nakon prvog tretmana fizioterapeut će znati više o broju tretmana no proces rehabilitacije nije linearan

5. Rehabilitacija završava kada su Vaš organizam i tijelo vraćeni u stanje prije ozljede ili poremećaja 

6. Redovno održavanje NIJE potrebno ako redovno vježbate i pridržavate se svih uputa dobivenih od terapeuta

Koraci rehabilitacije
Zaključak

Ako imate problem kontaktirajte fizioterapeuta što je prije moguće!

Što Vam dulje problem traje, dulje će i trebati da se navedeni problem riješi. 

Nemojte dopustiti da stvorite kroničan problem i javite se fizioterapeutu čim se problem pojavi! 

U našoj ordinaciji redovno riješavamo probleme poput išijasa, bolova oko lopatica, bolova u vratnoj kralježnici, ozljeda pojedinih zglobova i brojne druge vezane uz mišićno – koštani sustav. 

Slobodno nas kontaktirajte kako bi odmah saznali možemo li riješiti Vaš problem! 

Također saznajte Kako pronaći najboljeg fizioterapeuta za Vaš problem

Picture of Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling edukacijama za fizioterapeute.

besplatan vodič 

5 koraka koje morate obaviti prije posjete fizioterapeutu

Saznajte koje postupke morate obaviti prije prvog posjeta fizioterapeutu. Obavljanje ovih koraka omogućiti će Vam znatno uspješniji i brži proces rehabilitacije!

Gdje šaljemo Vaš BESPLATAN vodič?

Naučite više

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš pregled i tretman je potrebno uplatiti unaprijed na račun od firme ili gotovinom na prethodnom tretmanu