ŠTO JE PROTRUZIJA DISKA I KAKO NASTAJE?

Intervertebralni disk

Intervertebralni disk je hrskavično tkivo koje se nalazi između kralježaka i služi za amortizaciju prilikom pokreta i opterećenja na samu kralježnicu. 

U ljudskoj kralježnici se nalazi 23 intervertebralna diska:

 • 6 u cervikalnoj (vratnoj) kralježnici
 • 12 u torakalnoj (prsnoj) kralježnici
 • 5 u lumbalnoj kralježnici 
 
Intervertebralni disk sastoji se od 3 dijela: 
 • Središnje želatinozne jezgre (nucleus pulposus) – sastoji se od vode (66 do 86 %), kolagena i proteoglikana te sjedi u sredini intervertebralnog diska i odgovorna je za većinu fleksibilnosti kralježnice
 • Perifernog tvrdog prstena (annulus fibrosus) – sastoji se od lamela ili koncentričnih slojeva kolagenih vlakana te služi kao zaštita za unutarnju jezgru i pomaže kod apsorpcije šoka na kralježnicu tijekom kretanja
 • Dvije vertebralne završne ploče – gornja i donja završna ploča (debljine 0.6 – 1 mm) prekrivaju gornji i donji dio diska, dopuštaju difuziju i osiguravaju glavni izvor prehrane za sami disk 
 
Protruzija diska

Protruzija diska (diskus hernija)

Postoje različite vrste degenerativnih promjena diska no jedna od najčešćih je hernija intervertebralnog diska. 

Hernija nastaje kada sadržaj želatinozne jezgre (nucleus pulposus) “strši” kroz lamele tvrdog prstena (anulus fibrosusa) što dovodi do pomaka diska izvan intervertebralnog prostora. 

Zbog fiziološkog oblika intervertebralnog diska protruzija se uobičajeno javlja posteriorno – lateralno (prema nazad i van kralježnice) te na taj način može “stršiti” u spinalni kanal i stvarati tegobe pacijentu. 

Cijeli proces protruzije diska rezultira sa smanjenjem stabilnosti i povećanjem opterećenja na segment kralježnice kod kojeg je došlo do protruzije. 

Faze diskus hernije

Postoje 4 faze hernije diska: 

 1. Bulging diska – često ne prikazuje nikakve simptome jer nije dovoljno velika promjena da vrši pritisak na obližnje živce i leđnu moždinu 
 2. Protruzija diska – u ovoj fazi možete početi osjećati bol na području gdje se nalazi prolaps diska i gdje je stvorio kompresiju
 3. Ekstruzija diska – jezgra probija stijenku diska i izlazi na površinu
 4. Sekvestracija diska – jezgra počinje curiti van diska
 
Prva 2 stadija su stadiji nepotpune hernijacije diska u kojima želatinozna jezgra još uvijek nije iscurila kroz tvrdi prsten. Umjesto toga, jezgra uzrokuje izbočenje diska i vrši pritisak na vanjska tkiva.
 

Tijekom 3. i 4. stadija diskus hernije jezgra probija stijenku diska te se razvijaju ozbiljniji simptomi kod pacijenta. U ovoj fazi se mogu javiti simptomi poput obamrlosti, slabosti, boli i trnaca u donjem dijelu leđa i duž nogu. 

 
Faze diskus hernije
Vježbe za diskus herniju

Liječenje diskus hernije

Liječenje diskus hernije može biti konzervativno odnosno neoperativno i operativno odnosno kirurško. 

Konzervativno liječenje hernije intervertebralnog diska sličnu je cijeljenju tetiva odnosno tendinopatija i odvija se u 3 faze: 

 1. Inicijalna upalna faza – U ovoj fazi potrebno je zaštiti diskove od daljnjeg oštećenja i posjetiti liječnika medicine ili fizioterapeuta što je prije moguće kako bi vas uputio na daljnje pretrage i dao vam upute kako ne bi došlo do većeg oštećenja diska nego što je to bilo do tada. Također se u ovoj fazi mogu koristiti protuupalni lijekovi i kreme te pasivni modaliteti poput dry needling-a, cupping-a, masaže i sličnih koji neće napraviti veću štetu disku ali će ublažiti samu bol. 
 2. Faza popravka – Nakon što je upalna faza završila u fazi popravka uvodimo prvo statičke a onda dinamičke vježbe i druge potrebne modalitete terapija kako bi potaknuli daljnju regeneraciju diska. 
 3. Faza remodeliranja – U posljednjoj fazi rehabilitacije progrediramo u dinamičke rotacijske pokrete kako bi se pospješila regeneracija nucleusa pulposusa i anulusa fibrosusa. Također u ovoj fazi uvodimo ekscentrične vježbe i progresivno opterećenje same kralježnice. 
 
Operativni zahvat se vrši isključivo u slučajevima kada pacijent ne kontrolira urin i stolicu te se ne može slobodno kretati. Točnije kada se na magnetskoj rezonanci vidi da je disk pritisnuo vitalne strukture i nema drugog rješenja osim operativnog zahvata. 
Bsc. PT. Toni Marić

Bsc. PT. Toni Marić

Toni je bacc. fizioterapije i vlasnik Ad Sacrum ordinacije koji godinama prati vrhunske sportaše te predaje na Dry needling edukacijama za fizioterapeute.

Vaša se pretplata nije potvrđena. Molim vas pokušajte ponovno.
Vaša prijava je uspješna!

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu i budite u toku sa najnovijim informacijama i savjetima iz fizikalne terapije i medicine.

Vaša se pretplata nije potvrđena. Molim vas pokušajte ponovno.
Vaša prijava je uspješna!

E-mail lista (Fizioterapeuti)

Prijavite se na našu e-mail listu i budite u toku sa najnovijim informacijama, savjetima i edukacijama iz fizikalne terapije,rehabilitacije i medicine.

Slobodno priložite nalaz specijalista.