Usluge koje nudimo

Kiropraktika (Manipulacije kralježnice)

Manipulacija je vrsta izravne tehnike koja koristi silu niske amplitude i velike brzine usmjerenu prema određenom segmentu kralježnice ili zglobu u smjeru restriktivne barijere.
Upotrebom tehnike manipulacije smanjujemo bol i povećavamo raspon pokreta u zglobu, smanjujemo mišićnu napetost, istežemo skraćene
ligamente, tetive i mišiće povezane sa zglobom i poboljšavamo cirkulaciju samog zgloba. Tehniku primjenjujemo kod ukočenih odnosno slabo pokretnih zglobova kralježnice, bolova u samoj kralježnici, glavobolja i trnaca u rukama uzrokovanih poremećajima u vratnoj kralježnici, pritiska u torakalnoj kralježnici i prsnoj kosti, bolova i ukočenosti u lumbalnoj  kralježnici te svih ostalih poremećaja i poteškoća sa samom kralježnicom.

Ne, kiropraktika odnosno manipulacije kralježnice ne namještaju zglobove kao što se široko vjeruje.
Zvuk “krckanja” koji se događa prilikom manipulacije je zapravo puknuće mjehurića zraka između 2 kralješka.

Ovisno u čijim je rukama manipulacija određuje dozu opasnosti. U rukama neprofesionalne i samostalno priučene osobe koja izvodi manipulaciju može biti iznimno opasna. U rukama visoko educiranog fizioterapeuta ili kiropraktičara tehnika je poprilično bezopasna.

Dry needling (Medicinska akupunktura)

Tehnika kod koje fizioterapeut koristi tanke igle u tretmanu bolnih točaka, prvenstveno u cilju smanjenja boli u mišićima ali i kod smanjenog opsega pokreta, slabosti i trnaca u ekstremitetima.
Rezultat terapije je duboko opuštanje mekog tkiva koje utječe na smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i funkcije zahvaćenog područja.
Terapija se primjenjuje kod glavobolja, problema sa vratnom i lumbalnom kralježnicom, lumboishijalgije (išijasa), sindroma teniskog i golferskog lakta, upale tetiva, te ostalih problema mišićno-koštanog sustava.
Istraživanja pokazuju da Dry Needling ima najbrži učinak u smanjenju bolova mišićnog podrijetla, čak do 50% u jednom tretmanu!

Presjek 11 znanstvenih istraživanja u koje je bilo uključeno 802 pacijenta sa bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice pokazalo je da je dry needling bolnih točaka u mišićima navedenog područja izrazito učinkovit u smanjenju boli i povećanju funkcionalnosti pacijenata.

Kratak odgovor: Ne.
▪️Debljina šibice je 4.2 mm
▪️Debljina medicinske igle 2.9mm
▪️Debljina igle za šivanje 1mm
▪️DRY NEEDLING igla 0.25mm
Ubod iglice kao ubod ne boli iz razloga što je iglica izrazito tanka i vrlo lako i
skoro bezbolno probija kožu.

Dry needling najčešće koristimo kod lumboishijalgije (išijasa), bolova u vratnoj kralježnici i ramenima te svim ostalim problemima uzrokovanih povećanom mišićnom napetošću i pritiskom istih mišića na okolne živce.

Cupping (Terapija vakuumskim čašama)

Terapija koja se izvodi pomoću specijalnih čaša (ventuza) unutar kojih se stvara vakuum koji povlači tkivo u unutrašnjost čaše i na taj način odvodi toksične elemente van tkiva i dovodi novu cirkulaciju u samo tkivo.

Benefiti cupping terapije:
– detoksikacija (čišćenje) organizma
– ublažavanje bolova i upalnih stanja
– poboljšanje cirkulacije
– “razbijanje” mišićne napetosti i opuštanje mišića
– poboljšanje protoka limfe
– povoljan učinak na zdravlje kože te razbijanje celulita

Cupping se pokazao kao terapija koja ima izrazito široku primjenu i pomaže kod:

 • bolesti dišnog sustava poput prehlade, astme i alergija
 •  reumatskih bolesti
 • bolova u leđima i mišićima
 •  otklanjanja celulita
 •  sportskih i traumatskih ozljeda
 • migrene
 •  napetosti, tjeskobe i kroničnog umora

Conor Mcgregor (UFC borac)
Giannis Antetokounmpo (NBA košarkaš)
Michael Phelps (Olimpijski plivač)
Ovi poznati sportaši samo su jedni od mnogih u profesionalnom sportu koji su prepoznali veliki potencijal cupping terapije koja je idealna za sportaše zbog trenutne učinkovitosti koja se osjeti odmah nakon tretmana i zbog minimalnog perioda oporavka od terapije.

Ne, tragovi od cuppinga nisu masnice i ti tragovi ne bole na dodir. To su samo otisci ostali od pojačane cirkulacije na mjesto gdje je tehnika primjenjena.

Ovisno o problemu i boji traga (koja sugerira koliki je problem, što je trag tamniji to je problem veći) tragovi mogu ostati na tijelu maksimalno 2 do 3 tjedna no obično se povlače već nakon 5 do 6 dana.

Kinesiotaping

Tehnika koja koristi posebne kineziološke trake u svrhu smanjenja boli i edema (oteknuća) pojedinih zglobova i mišića te prevencije i tretmana ozljeda.
Metoda se koristi kod povišene mišićne napetosti i kod ozljeda mišića, raznih ozljeda ligamenata i tetiva te se također može koristiti za korekciju nepravilnog držanja i kod prisutnosti limfedema odnosno oteklina uzrokovanih prekomjernim nakupljanjem limfe.

Temeljne funkcije kinesiotapinga:

 • podržava mišiće
 • smanjuje mišićni zamor
 • smanjuje grčeve i mogućnost nastanka mišićnih ozljeda
 • povećava opseg pokreta
 • poboljšava krvnu i limfnu cirkulaciju
 • smanjuje bol i upalne procese
 • štiti zglob od ponovne ozljede

Istraživanje o kinesiotapingu koljena:
15 znanstvenih članaka u koje je bilo uključeno 546 pacijenata sa osteoartritisom zgloba koljena uključeni su u ovo presječno istraživanje koje je pokazalo da kinesiotaping u kombinaciji sa fizikalnom terapijom daje BOLJE rezultate u vidu smanjenja boli i povećanja funkcionalnosti zgloba koljena nego sama fizikalna terapija!

Ne, boje traka su isključivo estetske i nemaju nikakve veze sa djelovanjem samih traka koje sve isto djeluju.

Trake imaju efekat u pravilu do 5 dana kada gube elastičnost.

Slobodno se smijete tuširati sa samim trakama jer su i namijenjene za to da što duže stoje na Vašem tijelu. Kupanje u drugu ruku ne bi preporučili dok su trake na Vama.

Miofascijalna relaksacija

Manualna tehnika MFR jedan je od najučinkovitijih tretmana koji fizioterapeuti diljem svijeta koriste za rješavanje iznimno širokog spektra mišićno-koštanih problema kod pacijenata svih dobi.
S obzirom da je potpuno bezbolna i nema nikakve nuspojave preporuča se i za najmlađu djecu pogotovo kod skolioza, kifoza i sličnih problema posture i deformacije kralježnice.
S tretmanom MFR-a se iznimno brzo i učinkovito rješavaju problemi poput bolova u svim regijama leđa i vratu, glavobolja, sportskih ozljeda, akutnih stanja poput smrznutog ramena, lumboisihijalgije (išijasa), artritisa te se trajno korigira vaše držanje iz nepravilnog u pravilno.
Nježnim i dugotrajnim pokretima terapeutovih ruku te istezanjem zglobova isteže se fascija, odnosno vezivno tkivo koje okružuje sve mišiće i organe u tijelu i time se popušta napetost i rješavaju mnogi drugi se dugotrajni problemi koje pacijenti često vuku mjesecima ili čak godinama.

Da bi fascija (vezivno tkivo) napravila dugotrajne promjene u svojoj strukturi potrebno je 3-5 minuta, iz tog razloga svaki položaj zadržavamo duže vrijeme.

I je i nije. Ne bi to nazvali time da se ruke izravno produljuju već samim time što rasteretimo zglob koji je pritisnut u vlastitu čašicu ruka dobiva veću rasterećenost i pokretljivost odnosno neposredno “veću duljinu”.

Elektrostimulacija

Fizikalna procedura kod koje pomoću električnih podražaja izazivamo mišićnu kontrakciju te na taj način pomaže jačati prethodno oslabljeni ili potpuno atrofirani mišić.
Njezina svrha je ponovna aktivacija oslabljenog mišića, jačanje mišićnog tonusa, razvoj mišićne snage i hipertrofije mišića nakon ozljeda.
Naime, kad odlučimo pokrenuti mišiće, mozak šalje električni signal koji putuje niz živčana vlakna do mišića koji reagiraju kontrakcijom.
U slučaju elektrostimulacije, električni signal dolazi iz uređaja, umjesto iz mozga, ali reakcija mišića je ista. Zapravo, sami mišići i ne znaju razliku između voljne kontrakcije, koju je potaknuo mozak, i električno potaknute kontrakcije, njihova je reakcija potpuno jednaka.
Električna struja je kontrolirana kako bi terapija bila učinkovita, sigurna i ugodna.

Kod nas u Ad Sacrum-u za elektrostimulaciju koristimo najbolji uređaj na tržištu za terapijske struje Compex.

Elektroterapija (terapija strujama)

Fizikalna procedura kod koje se primjenjuje električna struja u terapijske svrhe.
Općenito govoreći, elektroterapija smanjuje bol, uklanja otok i smiruje upalne procese.
Dijeli se prema frekvenciji struje kojom se koristimo.
Postoji veliki broj terapijskih struja no neke od najčešćih koje se primjenjuju su galvanska struja, dijadinamska struja, interferentne struje i TENS.

Fiziološki, ispod elektroda ili u zoni prostrujavanja događaju se slijedeći fiziološki učinci:

 • vazodilatacija (širenje krvnih žila)
 • hiperemija (crvenilo kože uz prisutnu toplinu)
 •  poboljšava se izmjena tvari u stanici i normalizira pH
 •  smanjuje podražljivost nociceptora (osjetilnih receptora, dakle smanjuje bol)
 •  ubrzava se cijeljenje tkiva
 •  povećava se mišićna kontrakcija

Fizikalna rehabilitacija

Paketi od 10 i 15 fizikalnih terapija koriste se kroz 2 ili 3 tjedna ovisno o broju terapija i dolaze po akcijskoj cijeni.

Paketi uključuju sve potrebne terapije za određenu rehabilitaciju odnosno stanje. Koristimo klasične vježbe jačanja, fleksibilnosti i mobilnosti. Radimo vježbe istezanja i razgibavanja. Uključujemo u terapiju elektrostimulaciju i elektroterapiju. Također prema potrebi se koriste specijalni tretmani Cuppinga, Dry needlinga, Kinesiotapinga i MFR-a. Sve u svrhu trajnog oporavka i što ranijeg vraćanja pacijenta u svakodnevni život i obaveze.

Ovaj program je idealan nakon:

 • ozljeda svih mišića i zglobova u tijelu
 • operacija kukova i koljena
 • uganuća gležnja
 • sindroma prenaprezanja poput teniskog lakta ili skakačkog koljena
 • ograničene pokretljivosti i bolova u zglobu ramena
 • slabosti muskulature i bolova u istoj zbog smanjenog kretanja
 • operacije diskus hernije

Online rehabilitacija

Niste u mogućnosti doći kod nas na terapiju jer niste u blizina grada u kojem radimo? Nema problema!
Rješenje koje smo priredili za Vas je individualizirani i temeljiti program vježbi koji pravimo samo za određene pacijente prema njegovim nalazima, stadiju mišića i zglobova i prema potrebi.
Putem video poziva razgovaramo i pregledavamo pacijenta te saznajemo njegove probleme i tegobe te iza toga pravimo plan i program rehabilitacije za određenog pacijenta koji se sastoji od vježbi istezanja, mobilnosti i snage.
Također Vam dajemo savjete kako si svakodnevno možete promijeniti životne navike u svrhu pobošljanja kvalitete života te smanjenja tegoba i bolova.

Postoji opcija samog pregleda i sastavljanja programa koji Vi naknadno radite sami i obavještavate nas putem poruka i video sadržaja kako napredujete te druga opcija programa u kojem putem video poziva svako vježbanje nadgleda fizioterapeut i daje Vam upute kako pravilnije i bolje izvoditi vježbe.

Rezervirajte vaš termin

*Svaki naš paket i tretman uključuje sve naše usluge unutar rezerviranog termina.

Koristimo kolačiće za optimizaciju naše stranice kako bismo vam pružili najrelevantnije informacije i što bolje korisničko iskustvo. Također, koristimo Analytics.